Nesaea pedicellata

{aquaheader}

Aceasta planta frumos colorata se gaseste crescand in balti sezoniere si mlastini pe continentul ei nativ, Africa. Ea devine din ce in ce mai intalnita in petshop-uri, doar in ultima vreme, cu toate ca este cunoscuta in acvaristica din 1980.

Nesaea predicellata are frunze lungi, de un verde deschis, cu o imbujorare portocalie si tulpina rosie, cand este sanatoasa. Deoarece frunza este asemanatoare cu frunza de Ammannia spp., ea este uneori numita “Yellow Ammannia” (Ammannia galbena). Iluminarea medie si substratul moderat sunt suficiente pentru o crestere buna. Aceasta specie se recupereaza mai greu dupa deficiente (in special dupa cea de nitrati), prin urmare nivelul de nutrienti trebuie sa fie stabil, fie ca vorbim de macro sau de micronutrienti. Exista o suspiciune ca aceasta si Nesaea spp. ar fi sensibile la excesul de potasiu (K). Cu toate ca injectia de CO2 nu este necesara, folosirea acesteia duce la crestere sub forma de tufa, cu distanta internodala mai mica (caracteristica ce face tulpina acestei specii mai atractiva). Includerea acestei specii intr-un terrarium cu umiditate crescuta, sau in alt mediu emers este usor realizabila. Imaginea emersa a acestei plante se constituie din frunze de un verde inchis, cu tulpina mai subtire, deschis-rosiatica.

Inmultirea la Nesaea predicellata este simpla, se realizeaza print taierea lastarilor laterali care apar la noduri, si replantarea acestora. Tulpinile replantate pornesc uneori mai greu, dar aceasta problema poate fi rezolvata cu o fertilizare regulata, intr-un ritm stabil.

Datorita coloraturii sale, Nesaea predicellata este perfecta pentru a adauga un varf de culoare unui layout in care o planta stem puternic rosiatica nu s-ar potrivi. Datorita marimii acestei plante, ea se incadreaza cel mai bine in zona de mijloc sau spate a acvariilor mai mari de 200 litri.