Monosolenium tenerum

Familie.........................................................
Monoseleniaceae
Provenienta.........................................................
Asia
Inaltime.........................................................
2-5+ cm
Latime.........................................................
3-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
5-28°C
Duritate tolerata.........................................................
4-20°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
scazute

Monosolenium tenerum este o planta ce provine din Asia. Ea a fost introdusa in acvaristica de Tropica sub numele Pellia endiviafolia in 2002 si imediat a devenit populara. Doar mai tarziu s-a descoperit ca planta este de fapt Monosolenium tenerum.

Monosolenium tenerum poate fi descrisa ca o varianta mai mare si mai inchisa la culoare a lui Riccia fluitans. Nu este o planta dificil de crescut, si se descurca bine intr-o mare varietate de conditii. Totusi, va creste mult mai robusta si va arata mai bine in setup-uri cu multa lumina si CO2. Aparent nu este sensibila la nimic, dar tinde sa se descurce mai bine cu temperaturi medii si cu un nivel generos de fosfati (PO4).

Inmultirea acestei plante se face fara probleme prin divizare. Insa, o metoda mai interesanta este tunderea. Din pacate, Monosolenium tenerum nu se ataseaza la substrat. Ea se poate arunca pur si simplu in acvariu, devenind invaziva, dar este mai bine sa o integram ca pe Riccia fluitans. O buna metoda este adunarea unui smoc si legarea acestuia de o piatra, cu ata sau guta de pescuit. Produsul finit este posibil sa nu arate prea bine, dar curand va evolua intr-o tufa atractiva si uniforma care poate fi tunsa cu usurinta. Este recomandabil ca tunderea sa se petreaca in afara acvariului daca este posibil. Daca nu, incercati sa aspirati ramasitele in timp ce tundeti. Datorita faptului ca Monosolenium tenerum este un ascunzis perfect pentru creveti, verificati bine tufa inainte de a o scoate din acvariu pentru tuns. Daca tufa este lasata sa creasca prea mult, portiunile de la baza pot sa moara. Datorita faptului ca Monosolenium tenerum se scufunda, ea nu se va detasa si nu va pluti prin acvariu ca Riccia fluitans, in cazul in care baza moare.

Monosolenium tenerum>este o planta relativ versatila care poate fi utilizata in zona de fata si de mijloc a acvariului. Culoarea ei verde inchis asigura un contrast perfect cu plantele de gazon de un verde deschis, precum Glossostigma elatinoides si Eleocharis parvula. Ea arata bine si ca planta de covor, cu toate ca aceasta metoda de a o folosi este rezervata acvariilor cu adevarat mari.