Micranthemum umbrosum

Familie.........................................................
Scrophulariaceae
Provenienta.........................................................
SUA
Inaltime.........................................................
10-15+ cm
Latime.........................................................
2-4 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-26°C
Duritate tolerata.........................................................
4-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
mare
Cerinte.........................................................
medii

Micranthemum umbrosum este o planta originara din Statele Unite, unde poate fi gasita in jumatatea de sud a teritoriului. Creste in iazuri mici, balti, santuri si cursuri mici de apa. In mediul ei natural, aceasta specie creste emers in timpul verii si submers pe durata iernii. Desi este cunoscuta acvaristilor de mult timp si au existat incercari de aclimatizare, doar in ultimii ani s-a reusit integrarea ei in randul plantelor de acvariu, odata cu introducerea injectiei CO2 si a luminii puternice.

Micranthemum umbrosumare vlastari de aproximativ 10-20 cm, care dau radacini la fiecare nod. La fiecare astfel de nod, gasim doua frunze, opuse, cu diametrul de 4-7 mm. Culoarea frunzelor este galben deschis. Aceasta planta prefera lumina puternica (minim 0,5W/litru), apa cu duritate mica-medie, usor alcalina si o temperatura nu prea ridicata (ideal). Injectia cu CO2 este recomandata, dar nu obligatorie.

Micranthemum umbrosumare cateva simptome clare, atunci cand ii lipseste lumina. Frunzele inferioare se gauresc sau cad, iar in cazul unei perioade mai lungi de lumina neadecvata, tulpina se va necroza, iar partile superioare ale plantei se vor desprinde si vor pluti la suprafata apei. Atunci cand sunt indeplinite toate nevoile acestei specii, plantele se vor dezvolta rapid, viata acvaristului fiind foarte usoara, deoarece nu este pretentioasa la fertilizarea cu macronutrienti. In ce priveste adaugarea de micronutrienti, dozele recomandate de producatori ii satisfac nevoile. Varfurile se tund si se replanteaza. Dupa cateva zile, plantele replantate dezvolta o retea bogata de radacini si isi incepe cresterea.

Micranthemum umbrosumpoate fi pozitionata in partea de mijloc sau fundal. Se va tine cont de faptul ca are un ritm de crestere mare si necesita tunsori frecvente. Datorita culorii verzi si a bulelor de oxigen pe care le degaja in timpul fotosintezei, este o planta de efect, care atrage atentia privitorului, insa se armonizeaza atat cu plantele verzi, cat si cu cele rosii.