Ludwigia 'Rubin'

Familie.........................................................
Acanthaceae
Provenienta.........................................................
Asia
Inaltime.........................................................
20-30+ cm
Latime.........................................................
6-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-28°C
Duritate tolerata.........................................................
4-20°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

Speciile de Ludwigia sunt de mult integrate in acvaristica. Frunzele lor atractive si semi-ondulate, dar si nivelul de usurinta in cresterea lor le face foarte populare. O noua varietate introdusa de compania daneza Tropica este Ludwigia sp. “Rubin”. Aceasta planta a carei locatii de bastina este necunoscuta, se diferentiaza prin frunze putin mai inguste, si culoare rosu sangeriu. Se gaseste peste tot in reteaua Tropica. S-a vandut pana acum ca o varietate de Ludwigia repens, dar s-ar putea sa fie chiar o derivatie-hibrid.

Ludwigia repens, si varietatea “Rubin” este simplu de crescut si nu are cerinte speciale. Ea creste repede si bine intr-o varietate ampla de conditii diferite. Din pacate insa, mentinerea nuantei sale de rosu este o provocare. Iluminarea puternica si ne-umbrita, de la surse ca tuburile fluorescente sau metal-halide impreuna cu o cantitate mare de fier, sunt necesare. La noduri, planta dezvolta radacini in abundenta, dar indepartarea acestora nu afecteaza plantele. Alt aspect diferit la Ludwigia sp. “Rubin” este sensibilitatea la transport, de obicei ajunge la destinatie in conditie proasta. Totusi, intotdeauna isi revine daca ii se ofera o casa buna.

Inmultirea acestei plante sub apa sau deasupra apei este simpla si lipsita de probleme. Lastarii laterali sunt numerosi si apar mereu.

Ca una din cele mai rosii plante, Ludwigia sp. “Rubin” este un punct focal excelent. Chiar si cateva fire produc un impact puternic, chiar daca sunt ingrijite in zona de mijloc a acvariului sau sunt asezate in spatele unei plante de alta culoare, in background. Ea ofera un contrast perfect atat cu plante de un verde deschis cat si de verde inchis, si arata in special foarte frumos langa Microsorum pteropus “narrow” sau Hygrophila balsamica.