Limnophila aromatica

Familie.........................................................
Scrophulariaceae
Provenienta.........................................................
sud-estul Asiei
Inaltime.........................................................
25-50 cm
Latime.........................................................
5-8 cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica-foarte puternica
Temperatura necesara.........................................................
22-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5-7
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
ridicate

In intreaga lume exista un numar destul de mare de varietati ale acestei plante. Varietatea crescuta de Tropica provine din Malaezia. Caracteristice acestei plante sunt frunzele usor arcuite care in conditii de lumina puternica se coloreaza violet.

Limnophila aromatica poate fi găsita în zonele mlăştinoase din regiunea sa natala,sud-estul Asiei.În unele surse de specialitate mai vechi, aceasta a fost confunadata cu Officinalis Gratiola.

Lumina este cel mai important aspect alcresterii cu succes al speciei Limnophila aromatica, deşi nutrienţii şi necesităţile sale de carbon nu ar trebui să fie subestimate. Injectia de CO2 este necesara, deasemenea ferilizarea cu nitrat, fosfat, şi microelemente. Aditia de fier este importanta mai ales pentru o coloratie intensa şi o dezvoltare armonioasa. Un substrat bogat in nutrienti va accelera cresterea, datorita faptului ca această specie isi dezvoltă un sistem de rădăcini foarte dens. O cantitate mai mica de nitraţi (NO3) si un exces de fosfati (PO4) genereaza cea mai spectaculoasa coloratie. Ritmul de crestere este unul lent, chiar şi în cele mai bune conditii. Limnophila aromatica poate fi crescuta si emers, pe un substratde lut sau un alt sol fertil. Plantele care ajung la suprafata apei vor începe să formeze frunze emerse. În Vietnam, frunzele acestei specii sunt folosite ca un condiment şi ca planta pentru ceai.

"Topping" este modul cel mai simplu şi mai productiv pentru a creste si inmulti această specie.Acvaristii trebuie să fie atenti să planteze lăstari individuali, astfel încât acestia să nu se umbreasca unul pe altul. Limnophila aromatica se taie cu o foarfeca foarte bine ascutita (foarfeca de uz acvaristic) in zona internodala, de unde vor aparea 1-2 muguri noi, care se vor dezvolta si vor da nastere unei noi plante. Dupa ce ati ajuns la un numar de 10-15 fire de baza, acestea se planteaza destul de apropiat pentru a forma o tufa. Periodic se replanteaza varfurile pentrua obtine o tufa estetica.

Limnophila aromatica este o planta folosita în aquascape pentru a obtine un punct focal. Un fundal intunecat va scoate in evidenta culorile acestei plante. Un punct forte al acestei plante este dezvoltarea ei buna intr-o plaja destul de larga a duritatii(1-20Gh) si ph-ului(5-7,5).