Lilaeopsis brasiliensis

Familie.........................................................
Apiaceae
Provenienta.........................................................
America de Sud
Inaltime.........................................................
4-7 cm
Latime.........................................................
5-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
15-26°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
6-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
ridicate

Lilaeopsis brasiliensis este folosita in acest hobby de multi ani, ca una din putinele plante pentru gazon. Este produsa de majoritatea serelor acvatice din lume si poate fi cumparata din petshopurile care vand plante. In habitatul nativ din Brazilia, Lilaeopsis brasiliensis creste de-a lungul malurilor, in forma emersa dar si submersa. Aceasta planta de tip “iarba” este inrudita cu genurile Limnobium si Hydrocotyle.

Lilaeopsis brasiliensis nu este dificil de crescut, in cazul unei iluminari suficiente si unei suplimentari de CO2. Aceasta specie va creste si in lumina mai putin intensa. Va forma un covor dens in zona de fata a acvariului doar sub o iluminare puternica (0.8W/l sau mai mult). Un substrat bogat incurajeaza cresterea mai rapida si mai inalta. Asemeni plantelor din aceasta specie beneficiaza de pe urma dozarii regulate de nitrati (NO3), fosfati (PO4), potasiu (K) si micronutrienti, in coloana de apa.

Aceasta planta creste de-a lungul unui rizom in stilul lui Hydrocotyle verticellata, cu exceptia faptului ca frunzele sunt de genul ierbii si cresc mult mai dese. Pentru a crea un covor de Lilaeopsis, plantati mici manunchiuri din aceasta planta intr-o aranjare gen "tabla de sah". In cateva luni, planta va evolua intr-un covor complet. Aceasta planta este foarte invaziva, iar lastarii pe care-i trimite prin substrat spre alte tufe de plante, trebuiesc taiati cu regularitate. Lastarii taiati pot fi plantati in alte bazine, daca se doreste.

>Datorita inaltimii sale,Lilaeopsis brasiliensis este o excelenta planta-iarba pentru gazon, o alternativa pentru mai comuna Eleocharis parvulasiEchinodorul tenellus. De asemenea poate fi folosita pentru accente verticale in covoare de Glossostigmaelatinoides si Riccia fluitans.