Hygrophila polysperma Sunset (Rosanervig)

Familie.........................................................
Acanthaceae
Provenienta.........................................................
Asia
Inaltime.........................................................
20-30+ cm
Latime.........................................................
6-10 cm
Necesar de lumina.........................................................
puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-28°C
Duritate tolerata.........................................................
4-20°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii
Hygrophila polysperma “Sunset” sau “"Rosanervig" (vene rosii) asa cum a fost numita de catre pepiniera daneza Tropica, a fost cultivata prima data la jumatatea anilor 1980. Un punct de interes asupra acestei plante este colorarea in alb a venelor frunzei. Acesta nu este un semn de deficienta, cauza se crede a fi un virus care blocheaza  productia de clorofila in tesuturile adiacente. Virusul, din fericire, este specific doar acestei specii si nu reprezinta nici o amenintare pentru nicio alta forma de viata din acvariu. Aceasta frumoasa variatie a Hygrophilei polysperma ce provine din Asia, a devenit foarte populara in acvaristica.

Aceasta planta fara prea multe cerinte este totusi interesanta,fiind una dintre plantele rosii care se cresc cel mai simplu. Abilitatea ei de a se descurca in aproape orice temperatura (18-28 grade Celsius), orice PH (5-8) sau duritate (GH), o fac accesibila in multe acvarii plantate. In timp ce iluminarea puternica si aditia de CO2 nu sunt necesare pentru cresterea acestei plante, ele sunt esentiale pentru a ajunge la nuanta rosie / roz pentru care este faimoasa aceasta planta. Fierul (Fe) este inca un factor important in colorarea plantei. Fara destul fier in coloana de apa, aceasta planta paleaste, iar in deficiente extreme capata o nuanta albicioasa.

Aceasta planta, ca si multe alte plante stem cu viteza mare de crestere, poate dezvolta o tendinta de a creste orizontal si de a se intinde pe substrat. Aceasta situatie se intalneste de obicei in bazine cu iluminare puternica si se datoreaza printre altele si dorintei plantei de a acapara cat mai mult spatiu inainte de a incepe sa creasca pe verticala. Printre metodele pentru a impiedica acest fenomen enumeram inghesuirea plantei si cresterea nivelului de fosfati (PO4). Inmultirea si taierea acestei plante sunt foarte simple. Pur si simplu se taie varful si se replanteaza. Aceasta specie produce multi lastari laterali cand este tunsa de jur imprejur si creeaza astfel o tufa atractiva.

Hygrophila polysperma “Sunset” are un potential crescut. Textura interesanta a frunzei, dar si culoarea, fac din aceasta o alegere excelenta pentru zona de mijloc sau background a acvariului. Dimensiunea frunzei (pana la 5 cm) nu este prea mare, facand planta adaptabila in orice acvariu, cu exceptia celor foarte mici.