Hydrocotyle verticillata

Familie.........................................................
Apiaceae
Provenienta.........................................................
America de Sud
Inaltime.........................................................
3-7 cm
Latime.........................................................
5+cm
Necesar de lumina.........................................................
ridicat-foarte ridicat
Temperatura necesara.........................................................
10-26°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
ridicate

Hydrocotyle verticillata este o planta comuna ce se gaseste in regiunile mai calde ale Americii, crescand in zone cu soluri slab umede, pana in zone cu ape putin adanci. Este diferita de mai des intalnita Hydrocotyle leucocephala prin faptul ca frunzele sunt intregi (ca o umbrela in miniatura), si nu taiate la baza. Se pare ca exista mai multe plante ce seamana foarte mult cu aceasta, dar care cresc mult mai inalte. Adevarata Hydrocotyle verticillata este cultivata de Tropica si de Oriental Aquariums.

Hydrocotyle verticillata nu este o planta dificil de crescut. Cel mai important factor este lumina, deoarece inaltimea acestei plante va fi determinata de gradul de iluminare. Cu cat iluminarea este mai puternica, cu atat planta creste mai scunda. In rest, planta nu este prea pretentioasa la CO2 si fertilizare, cu toate ca un regim de nutrienti echilibrat si injectie de CO2 ajuta la sanatatea plantei si ii grabesc ritmul de crestere.

Aceasta planta interesanta, spre diferenta de Hydrocotyle leucocephala, isi pastreaza stilul de crestere si submers. Cand se planteaza prima data, se taie lastarul in segmente ce includ o singura frunza. Se planteaza lastarii cu tijele orizontal in substrat, iar in curand Hydrocotyle verticillata va incepe sa trimita noi lastari prin substrat. Controlati-o prin taierea lastarilor nedoriti cu o foarfeca ascutita.

Datorita formei unice de umbrela si datorita inaltimii reduse, Hydrocotyle verticillata este o planta accent in zona de fata a acvariului, unde frunzele acesteia arata ca niste ciuperci miniaturale. In acvarii mai mari, ea poate fi folosita chiar ca planta de covor, in locul unor plante mai cunoscute pentru aceasta functie, ca Glossostigma elatinoides, Eleocharis parvula sau Riccia fluitans