Hydrocotyle sibthorpioides (maritima)

Familie.........................................................
Apiaceae
Provenienta.........................................................
Asia de Sud-Est
Inaltime.........................................................
3-8cm
Latime.........................................................
5+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
6 - 8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
ridicate

Hydrocotyle sibthorpioides este o specie mica, nativa in sud-estul Asiei. Este o planta usor adaptabila, care creste intr-o mare varietate de conditii, de la zone relativ uscate, pana la zone complet submerse. In literatura mai veche, aceasta specie este numita si Hydrocotyle maritima. Este gasita prin intermediul pepinierei daneze Tropica de ceva vreme. Se gaseste totusi in comertul dintre acvaristi.

Hydrocotyle sibthorpioides este o planta pretentioasa, care creste la o inaltime foarte mica. Ea necesita iluminare puternica pentru a-si atinge dimensiunea maxima. Suplimentarea puternica de CO2 dintr-un sistem presurizat este recomandata, la fel ca si aditiile generoase de macro si micronutrienti. Aceasta specie nu este sensibila la deficiente ale nutrientilor. Nivelul mare de fosfati (PO4) duce la o invazie de alge (green spot) pe frunzele acestei specii. In conditii bune si iluminare puternica, frunzele cresc pana la dimensiunea unei monede. Hydrocotyle sibthorpioides nu este totusi potrivita pentru setupuri cu iluminare slaba si fara aditie de CO2.

Inmultirea acestei plante nu pune probleme acvaristului, deoarece plantele noi se dezvolta de obicei in abundenta, prin lastari laterali. Aceasta specie creste de obicei mai repede emers, unde dezvolta flori albe si fructe verzi, asa ca puteti profita de oportunitate pentru a o inmulti in acest fel, daca aveti in viitor nevoie de multe plante si aveti spatiul necesar.

Hydrocotyle sibthorpioideseste foarte potrivita pentru zonele de prim-plam si mijloc ale acvariului. Aceasta specie arata bine cand este alaturata altor plante de gazon, deoarece culoarea unica gri-verzui iese in evidenta. Uneori este nevoie de tundere pentru a pastra o aparenta atractiva. Pentru plantarea initiala, pur si simplu infigeti in substrat un manunchi de plante, asigurate cu cateva pietricele, in mijlocul spatiului in care doriti sa se intinda. Se poate dezvolta incet la inceput, dar va prinde viteza in timp, eventual necesitand tundere regulata pentru a preveni invazia asupra altor plante.