Heteranthera zosterifolia

Familie.........................................................
Pontederiaceae
Provenienta.........................................................
America de Sud - Brazilia
Inaltime.........................................................
30-50 cm
Latime.........................................................
10-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-30°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

Heteranthera zosterifolia este o planta extrem de frumoasa in special datorita culorii si frunzisului. Aceasta planta isi formeaza rapid un frunzis stufos in conditii de lumina puternica, fiind nevoie de taierea unor frunze.Radacinile formeaza adesea noi lujeri care cu timpul, in acvariile deschise formeaza flori albastre la suprafata acvariului.

Heteranthera zosterifoliaadesea numita si "stargrass", isi are originea in Brazilia, unde creste atat in emers cat si submers. Este una din cele mai comune plante de acvariu.

Heteranthera zosterifoliaeste o planta de acvariu relativ usor de crescut. Aceasta planta indicator ne poate oferi multe informatii despre conditiile din acvariu. Desi poate fi crescuta in lumina de intensitate mica, fara aditie de CO2, va aprecia lumina intensa si aditia de CO2. Oferind aceste conditii , planta va avea frunze mari si o distanta internodala mica.Fiind o planta care iubeste nutrientii din apa, frunzele ne vor da indicii despre concentratiile acestora.O crestere exploziva se va observa in prezenta nitratilor si fosfatilor (NO3 10, PO4 1). Lipsa nitratilor va face ca frunzele sa devina transparente si ulterior, sa se topeasca. Carenta de fosfati va colora frunzele intr-un verde inchis, iar lipsa fierului si a celorlalti micronutrienti vor face ca frunzele sa aiba nervurile de culoare alba si marginile negre.

Heteranthera zosterifolia este o planta usor de adaptat in acvariu, fiind si foarte usor de tuns si intretinut. Ajunsa deasupra luciului de apa, va produce flori de culoare albastrare.