Egeria densa

Familie.........................................................
Hydrocharitaceae
Provenienta.........................................................
Hibrida
Inaltime.........................................................
40-100 cm
Latime.........................................................
3-5 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
10-26°C
Duritate tolerata.........................................................
1-30°dH
pH tolerat.........................................................
5-10
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

Egeria densa, una din cele mai populare plante de acvariu si iaz din toate timpurile, a fost cunoscuta si ca Anachris, Elodea braziliana, si uneri doar Elodea, nume provenit de la anterioara clasificare in gen. Cu toate ca aceasta planta a fost introdusa in aproape orice apa de pe orice continet mai putin Antarctica, distribuirea ei naturala se limiteaza la parti din Brazilia, Uruguay si Argentina. Poate fi gasita crescand in ape adanci statatoare sau lin-curgatoare, si se gaseste pe zone foarte intinse.

Egeria densa este printre cele mai facile plante de acvariu existente la vanzare in ziua de astazi. Ea creste plutind sau fiind ancorata in substrat cu o viteza farte mare, in prezenta unor conditii agreabile. Asta duce la folosirea plantei ca un agent de oxigenare in acvariu dar si in iaz. Desi aceasta planta prefera apa dura, cu temperatura scazuta, ea poate sa reziste si in temperaturi mai mari pentru perioade scurte de timp, iar cresterea este doar putin incetinita in apa cu o duritate mai mica. CO2-ul fara indoiala accelereaza cresterea acestei plante. In iazuri, pe timpul verii, aceasta specie va face florile ei caracteristice, albe, cu trei petale. Trebuie mentionat si faptul ca aceasta specie este un utilizator de bicarbonati.

Inmultirea la Egeria densa este simpla si lipsita de probleme. Tot ce trebuie sa faca un acvarist care doreste sa inmulteasca aceasta planta este sa taie portiunea superioara si s-o replanteze. Portiunea inferioara dezvolta in curand lastari laterali. In cazul in care planta este folosita ca plutitoare, lastarii laterali apar mult mai repede si pot fi taiati de pe tulpina principala.

Folosirea acestei plante in aquascape este limitata de cresterea ei rapida si neplacerile in cazul unei temperaturi crescute. Totusi, daca acvaristul este priceput in tehnicile de tundere, poate sa modeleze aceasta specie intr-o cortina. Datorita nuantei sale de un verde puternic si frunze translucide (sunt formate numai din 2 straturi de celule), aceasta specie poate aduce o textura distinctiva in acvariu.