Echinodorus tenellus

Familie.........................................................
Alismataceae
Provenienta.........................................................
America de Nord si Sud
Inaltime.........................................................
5-10 cm
Latime.........................................................
5-8+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
19-30°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

Echinodorus tenellus este o planta ideala pentru prim-planul acvariului, planta care a ajuns populara dupa ce a fost folosita de aquascaperul japonez Takashi Amano. Echinodorus tenellus este o planta de mlastina care se gaseste in zonele nordice ale Americii de Sud, si in America de Nord. Ea a devenit o planta indragita de acvaristi, nu doar pentru usurinta cu care se creste, dar si datorita tendintei acesteia de a dezvolta varfuri rosii sub o intensitate luminoasa mare. Echinodorus tenellus este cunoscuta si ca "Pygmy Chain Sword", si nu trebuie confundata cu Sagittaria subulata ("Dwarf sagittaria").

Echinodorus tenellus este compusa din frunze verzi care se pot ajunge la o inaltime de 5-10 cm. Aceasta planta necesita iluminare moderata  ca sa creasca la potential maxim. Daca se foloseste si aditia de CO2, Echinodorus tenellus se inmulteste prin lastari in substrat. Cresterea este compacta, la o viteza medie. Sub o iluminare intensa, varful frunzelor se vor colora in rosu.

Micronutrientii si un substrat sanatos vor ajuta planta sa creasca, in timp ce fierul (Fe) accentueaza culoarea rosiatica. Propagarea se face prin taierea lastarilor din substrat si replantarea acestora in alte zone.

Initial, Echinodorus tenellus trebuie plantata in grupuri mici, la 5 cm distanta. In scurt timp, planta se va intinde si o sa acopere zonele goale.

Aceasta este de obicei plantata impreuna cu alta planta de tip gazon, ca Riccia fluitans, Glossostigma elatinoides, siHemianthus callitrichoides. Acvaristii lasa lastarii plantei sa creasca interconectati cu aceste plante, pentru un efect de imbinare si completare.