Didiplis diandra

Familie.........................................................
Lythraceae
Provenienta.........................................................
America de Nord
Inaltime.........................................................
10-15+ cm
Latime.........................................................
2-4+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-26°C
Duritate tolerata.........................................................
1-13°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
mari

Didiplis diandra (cunoscuta în trecut ca Diandra Peplis ) poate fi găsita pe tot teritoriul SUA. Creşte de-a lungul malurilor iazurilor si lacurilor. Când are conditii bune de crestere, planta produce capsule mici roz la internoduri.  Didiplis diandra  este (şi pe bună dreptate), o planta de acvariu deosebita fata de plantele comune datorita formei frunzelor  sale asemenea unor ace.

Deşi nu este prea greu de crescut, această plantă stem are anumite cerinţe fara de care nu se poate dezvolta sau chiar nu poate creste. Primul lucru este duritatea apei, nu poate creste intr-o apa cu duritate peste 10Gh(prefera apa moale KH si GH sub 5 ), tulpina se innegreste si intr-un final moare.  Iluminatul ar trebui să fie direct şi de intensitate mare pentru a preveni o necrozare a tulpinii. Fara lumina corespunzatoare, partea de jos a plantei se innegreste si apoi putrezeste. O lumina optima ar fi  0,6-0,7 waţi pe litru sau mai mult. Cu toate acestea, reţineţi ca intensitatea mare a luminii va creste necesarul  de fier şi microelemente. Didiplis diandra va arata foarte rapid carentele prin frunze care par foarte palide sau albite sub iluminat intens. Cel mai probabil sufera de o deficienta de fier. Injectarea de CO2 , deşi nu este absolut necesara, va dezvolta rapid o planta robusta. In absenta aditiei de CO2 planta va creste incet si de culoare verde. Nitratii (NO 3 ), fosfatii (PO 4 ), şi potasiu (K +) ar trebui completati în mod regulat, împreună cu cantităţi abundente de fier şi alţi micronutrienţi incluşi. Când Didiplis diandra este în stare bună de sănătate, va capata diferite nuante de portocaliu si rosu la lumina intensa. Sub lumina scazuta sau moderată, aceasta planta va rămâne verde.

Didiplis diandra creste de obicei mult mai stufoasa spre suprafata apei, formând o "minge" luxurianta datorita  numeroaselor ramificatii. Tunderea acestei plante in partea de sus va provoca indesirea tufei, dar din cand in cand este bine ca varfurile sa fie replantate pentru ca portiunile inradacinate nu vor mai reusi sa creasca si acest lucru va duce la innegrirea tulpinii. Prin replantare se vor  obtine noi tulpini sanatoase.

Didiplis diandra  este frecvent utilizata atat in stilul Nature (ca un accent subtil portocaliu în nano acvarii), cat si in stilul olandez (ca un accent, datorită aspectului unic al frunzelor sale). Aceasta poate fi folosita ca un accent midground sau ca planta de fundal, oferind o pata de culoare.