Cyperus helferi

Familie.........................................................
Cyperaceae
Provenienta.........................................................
Asia - Tailanda
Inaltime.........................................................
20-35 cm
Latime.........................................................
15-25 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-27°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-7.5
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
ridicate

Cyperus helferi este una dintre putinele plante din genul ei care se poate adapta la viata submersa. Aceasta planta poate fi gasita crescand in forma submersa si emersa in si pe langa ape statatoare sau lin-curgatoare, in Thailanda. Este o planta foarte apreciata ce a devenit simplu de obtinut prin comertul dintre acvaristi dar si prin comertul online.

Aceasta specie de Cyperus nu este de loc dificila, odata ce trece de lunga perioada de aclimatizare. Pare a se descurca cel mai bine sub iluminare medie spre puternica, in jurul valorilor de 0.5-1W/l si chiar mai mult. Injectarea cu CO2 nu este necesara, dar este benefica si duce la o crestere mai rapida. Temperatura apei ar trebui sa fie mai scazuta, sub 27 grade Celsius. Aceasta planta apreciaza si un curent de apa moderat, in acvariu. Ca si la alte plante, abundenta de nitrati (NO3), fosfati (PO4), potasiu (K) si micronutrienti va duce la o crestere mai rapida si mai viguroasa. In lipsa unei surse serioase de nutrienti, aceasta planta se va dezvolta mai lent.

Cyperus helferi produce frunze lungi ce se indoaie elegant de-a lungul coloanei de apa. In ciuda faptului ca este o planta stil “rozeta”, ea dezvolta un sistem foarte mic de radacini. Multi lastari cu pui sunt produsi la baza specimenelor sanatoase, bine stabilizate. Pentru inmultire, taiati unul din acesti pui, separati-i de planta mama cu o foarfeca ascutita, si replantati-l.

Aceasta eleganta planta este foarte bine folosita ca si punct focal in zona de mijloc sau de spate a acvariului. Ea a fost facuta populara pentru prima data de Takashi Amano in seria Nature Aquarium World, unde este des folosita in layout-uri foarte minimaliste si linistite, ce ii promoveaza frumusetea subtila.