Cryptocoryne wendtii 'Mi Oya'

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Asia - Sri Lanka
Inaltime.........................................................
25-35 cm
Latime.........................................................
15-30 cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
20-32°C
Duritate tolerata.........................................................
1-30°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Cryptocoryne wendtii “Mi Oya” este încă o variantă de Cryptocoryne wendtii cu frunze roșii-maronii. Se găsește numai în râul “Mi Oya” din Sri Lanka unde crește în general în ape foarte calde. Tropica a fost prima care a colectat această varietate și a comercializat-o. Totuși, este considerată una dintre cele mai puțin comune varietăți de Cryptocoryne wendtii.

Creșterea la Cryptocoryne wendtii “Mi Oya” este simplă și lipsită de probleme. Cu toate că un substrat bogat va mări viteza de creștere și dimensiunea, nisipul sau pietrișul inert vor fi de ajuns pentru o creștere satisfăcătoare. Iluminarea este un factor important în determinarea comportamentului de creștere al acestei plante. O locație luminoasă o va face de obicei pe Cryptocoryne wendtii “Mi Oya” să-și întindă frunzele orizontat în timp ce o zonă umbrită va promova o creștere pe înălțime. Această varietate ca și altele din această specie, este un excelent candidat pentru acvariile fără CO2. Spre deosebire de multe Cryptocoryne, grupul wendtii nu este predispus la topirea frunzelor.

Creșterea emersă este simplă. Un substrar inert sau mediu poate fi folosit, cuplat cu nivelul mare de umiditate. Această varietate se adaptează repede de la forma submersă la cea emersă. Înmulțirea nu este problematică. În ambele condiții (submers sau emers), Cryptocoryne wendtii “Mi Oya” va produce pui după o perioadă de aclimatizare.

Ca una dintre cele mai mari plante din grupul wendtii, Cryptocoryne wendtii “Mi Oya” se potrivește în zona de mijloc a acvariilor mari unde poate aduce un plus de interes, culoare și textură.