Cryptocoryne parva

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Asia - Sri Lanka
Inaltime.........................................................
5-10 cm
Latime.........................................................
5-7 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-foarte puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-29°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
medii

Cryptocoryne parva este cea mai mica dintre Cryptocoryne si provine din zonele inalte ale centrului Sri Lanka, in apropierea orasului Kandy, unde creste in grupuri dense pe malurile paraurilor. Ea este prezenta in acvaristica de multi ani, dar niciodata nu a fost considerata o planta comuna, probabil datorita ritmului lent de crestere. In ciuda acestui aspect, poate fi gasita fara probleme atat la acvaristi, cat si la petshop-uri.

Dupa cum am mentionat, Cryptocoryne parva are un ritm foarte lent de crestere, ce nu se schimba nici in conditii excelente de crestere. Spre diferenta de majoritatea Cryptocorynelor, ea necesita o lumina medie. Uneori va creste chiar mai incet decat ritmul ei obisnuit, sub iluminare considerata adecvata pentru speciile inrudite. Aditia de CO2 si fertilizanti in substrat ajuta cresterea considerabil. In plus, Cryptocoryne parva necesita si dozare de fier (Fe) si potasiu (K), pentru a se dezvolta sanatos. Fara cele doua, planta va avea frunze gaurite si incretite.

Inmultirea la Cryptocoryne parva necesita doar conditiile anterior mentionate si rabdare. Noi plante pot fi obtinute din lastari laterali aparuti pe rizom sau trimisi prin substrat. Ambele variante apar mai des in cultura emersa a acestei plante. Se recomanda ca aceasta planta sa fie asezata in prim-plan.