Cryptocoryne beckettii ''petchii''

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Asia - Sri Lanka
Inaltime.........................................................
10-15 cm
Latime.........................................................
8-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
20-30°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Forma triploida a plantei Cryptocoryne beckettii era gresit vanduta ca Cryptocoryne petchii. Totusi, aceasta frumoasa planta din grupul Cryptocoryne wendtii din specia Cryptocoryne spp. provenita din Sri Lanka se foloseste in acvaristica  de peste 60 de ani. Ea se gaseste (in continuare sub numele gresit, uneori) in majoritatea magazinelor ce vand plante acvatice.

Simplitatea cu care se creste aceasta planta este specifica Cryptocorynelor din Sri Lanka. Ea este foarte toleranta la calitatea apei, dar si la duritatea acesteia. Iluminarea, cu toate ca este apreciata ca si cantitate, joaca un rol minim in intretinerea acestei plante. Rozetele maronii, dupa ce prind radacini, se imprastie rapid si in curand vor forma o colonie in acvariu. Daca substratul este bogat, cresterea va fi putin mai rapida. Fertilizarea puternica si suplimentarea cu CO2 sunt apreciate de catre aceasta specie, dar nu sunt obligatorii. Cresterea emersa este posibila de asemenea in cazul unui substrat bogat, intr-o mica balta de apa. Uneori planta face flori in aceste conditii.

Inmultirea la Cryptocoryne beckettii “petchii” nu este dificila. Ea trimite lastari prin substrat ce rasar la o anumita distanta de rizomul principal. Pentru a accelera raspandirea acestei plante, acvaristul trebuie sa taie orice lastar crescut langa radacina plantei mama, si sa-l replanteze in alta zona. Aceasta procedura trebuie repetata cat de des este nevoie pana se ajunge la stocul necesar de plante.

Majoritatea Cryptocorynelor din Sri Lanka sunt potrivite (cu tunderi regulate) pentru zona de mijloc a acvariului. Aceasta specie in special, cu frunzele sale delicate de un rosu-maroniu, aduce o deosebire notabila in culoare, ceea ce duce la un contrast puternic cu alte plante.