Crinum calamistratum

Familie.........................................................
Amaryllidaceae
Provenienta.........................................................
Africa de vest
Inaltime.........................................................
40-120 cm
Latime.........................................................
20-30 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
medii

Crinum calamistratum este o plantă acvatică din Africa de vest ce se află în acest hobby de câțiva ani, deja. Date de la recoltarea specimenului în 1948 spun ca planta a fost găsită în regiunea Kumba din Camerun. Albiile respective se crede că ar fi uscate în unele perioade ale anului, dar abilitatea acestei plante de a supraviețuii în mediu emers sunt îndoielnice. Aceasta este cea mai mică plantă ce se crește în acvariu din specia Crinum,  dar este totuși o plantă mare.

Crinum calamistratum are niște frunze lungi, subțiri, ridate, de un verde închis, iar acestea cresc până la 120 cm în lungime. Frunzele încep prin a crește vertical, într-un anumit unghi față de bulb, dar curând produc bucle. Pentru folosirea în aquascaping, o singură plantă matură poate fi folosită ca și punct focal puternic. Acest mod unic de creștere și această unică textură a frunzei produc un contrast vizual interesant cu grupurile normale de plante. În ciuda ritmului lent de creștere, Crinum calamistratum necesită o iluminare puternică și suplimentare cu CO2. Plantele mari și sănătoase vor produce un număr de pui de jur împrejurul bulbului. După formarea a 3-4 frunze, fiecare poate fi separată de planta mamă, cu grijă, fiecare cu bulbul său și cu propriul sistem de rădăcini. Reproducerea sexuală este posibilă, dar nu este comună.

Locația acestei plante în acvariu trebuie aleasă cu grijă, alegerea bazându-se pe necesitatea de lumină și pe mărime. Crinum calamistratum începe să se dezvolte foarte bine atunci când este lăsată să se stabilească bine. Mutările frecvente sau umbrirea excesivă vor duce la frunze ce se desprind de tulpină și la un sistem slab de rădăcini. Crinum calamistratum este tolerantă la cu apa sălcie și se descură bine în apă cu duritatea mică sau mare.

Floarea acestei plante este una dintre cele mai frumoase din hobby. Înflorirea se obține ușor în acvarii cu iluminare puternică, CO2 și apă relativ moale. Când se află în forma cea mai bună, această plantă va produce un lujer de floare, ce va crește rapid de la bulb până la suprafață în câteva zile. Două sau trei flori surprinzător de mari vor apărea pe lujer, la câțiva centimetri deasupra apei. Aceste flori vor rămâne deschise în jur de o săptămână. Înflorirea se poate produce destul de des, chiar o dată la patru-șase săptămâni.