Ceratophyllum demersum

Familie.........................................................
Ceratophyllaceae
Provenienta.........................................................
Cosmopolita
Inaltime.........................................................
5-80+ cm
Latime.........................................................
5-15+ cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
10-30°C
Duritate tolerata.........................................................
4-30°dH
pH tolerat.........................................................
6-9
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

Ceratophyllum demersum este o plantă omniprezentă, impunătoare. În habitatul natural ea plutește in ape stătătoare sau lent-curgătoare. Numele latin al acestei plante vine de la grecul keras ce înseamnă “corn”, phyllon însemnând “frunză”. Această plantă se află în comerțul acvaristic de mulți ani și este disponibilă aproape oriunde. Este de asemenea foarte răspândită și pe piața plantelor de iaz.

Ceratophyllum demersum este o plantă ce se crește ușor în acvariu. Este o plantă ce nu dezvoltă rădăcini și crește plutind la suprafața apei. Dacă este prinsă în substrat, ea dezvoltă rizomi. Crește cu viteză în acvarii cu apă medie-dură până la dură, cu temperaturi până la 30 grade Celsius. Ceratophyllum demersum nu pune probleme în legătură cu iluminarea și nu este obligatori aditia de CO2, deși aceasta îi crește viteza și așa mare de dezvoltare. Fiind o plantă cu creștere rapidă, ea asimilează nutrienți cu mare viteză. Asta o face să fie un bun competitor în lupta cu algele. De asemenea, această plantă folosește allelochimicale pentru combaterea algelor.

Ceratophyllum demersum crește foarte repede și necesită tundere constantă. Totul se rezumă la tăierea cantității în exces, cu o foarfecă ascuțită.

Ceratophyllum demersum poate fi folosită ca plantă de background. Mai multe tulpini la un loc,  vor face o tufă frumoasă. Totuși, ea trebuie ancorată regulat pentru a o împiedica să plutească la suprafață. În realitate, Ceratophyllum demersum este folosită mai mult ca burete pentru nutrienți decât o plantă potențial necesară în crearea unui aquascape serios.