Cardamine lyrata

Familie.........................................................
Brassicaceae
Provenienta.........................................................
Asia - Japonia
Inaltime.........................................................
20-50 cm
Latime.........................................................
15-30 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
15-30°C
Duritate tolerata.........................................................
4-20°dH
pH tolerat.........................................................
6-8
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

Cardamine lyrata este o planta de mlastina ce se intalneste in zonele subtropicale ale Japoniei. Cardamine lyrata se descurca bine in acvariile tropicale, fiind prin urmare o planta populara de acvariu. Cardamine lyrata este o planta stem cu viteza mare de crestere, fara multe cerinte, cu tulpine agatatoare ce dezvolta frunze deschise la culoare.

Necesita iluminare ceva mai buna decat media (cel putin 0.5W/l). Sub o iluminare insuficienta planta produce de obicei tulpini subtiri si frunze foarte mici. Creste fara injectie de CO2, dar CO2-ul duce la o crestere mai rapida si mai robusta. Dimensiunea frunzei poate fi controlata prin modificarea temperaturii. Apa mai rece (21 grade celsius) duce la fruze mai mari, in timp ce apa mai calda (peste 26 grade celsius) duce la frunze mai mici.

Cardamine lyrata dezvolta radacini la fiecare nod, ceea ce duce la o crestere densa. Aceasta planta se inmulteste foarte simplu, prin taierea oricarei tulpini si replantarea acesteia in alta locatie. Partile taiate vor prinde radacini si se vor dezvolta.

Cardamine lyrata, datorita modului de crestere, este foarte buna pentru contrast si interes vizual in layouturile Nature Aquarium. In aceste acvarii, stilul ei de planta agatatoare da un efect natural cand este lasata sa creasca peste covoare de Riccia fluitans sau peste lemne. Poate fi de asemenea folosita si ca tufa in zona de mijloc a acvariului, unde culoarea deschisa si forma frunzelor asigura un excelent contrast cu alte plante ale acvariului. Totusi, mentinerea unei tufe necesita tundere intensiva.