Cabomba caroliniana

Familie.........................................................
Cabombaceae
Provenienta.........................................................
America de Sud
Inaltime.........................................................
30-80 cm
Latime.........................................................
5-8+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
18-26°C
Duritate tolerata.........................................................
4-20°dH
pH tolerat.........................................................
4-7
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
medii

Cabomba verde sau Cabomba caroliniana var caroliniana este o planta de acvariu foarte populara care exista de obicei in lacuri acide, iazuri, si rauri in regiuni din America de Nord si de Sud. Ea se gaseste prin intermediul pepinierelor dedicate acvariilor si iazurilor de multi ani. Usurinta cu care ea “sugruma” alte plante din zona respectiva, prin formarea coloniilor imense, i-a dus la un statut de “buruiana” in Australia si alte tari.

In conditii optime, tulpinele de Cabomba caroliniana var caroliniana ating imediat suprafata unui acvariu mediu intr-o saptamana, chiar si dupa o tundere masiva. Tulpinele vor plutii apoi la suprafata, in timp ce vor aparea flori albe. Totusi, daca temperatura este prea mare (21-24 grade Celsius) sau daca nu este destula lumina, planta o sa incetineasca vizibil din crestere. Aceasta planta se pare ca adora lumina cel mai mult, restul parametriilor (ca pH-ul sau duritatea) jucand un rol foarte mic in cresterea ei. Dozarea de fertilizanti pe baza de micronutrienti promoveaza cresterea mai robusta. Limitarea nitratilor (NO3) face ca aceasta planta sa se inchida la culoare si sa ajunga la o nuanta aproape de maroniu, in special sub iluminare foarte puternica. Suplimentarea de CO2 nu este obligatorie, dar ajuta la ritmul de crestere.

Cabomba caroliniana var caroliniana poate fi inmultita ca multe alte plante stem, dar trebuie retinut ca partea inferioara care rezulta dintr-o tundere, necesita mai mult timp decat la alte specii, ca sa inceapa o noua crestere. Ramurile laterale nu sunt comune dar apar, de cele mai multe ori pe tulpinile lungi carora li se permite sa pluteasca la suprafata.

In aquascaping, aceasta specie pare a fi printre plantele cu cel mai mare efect de cortina. Frunzele ei furcate de nuanta verde-lamaie ofera o textura interesanta cu care alte plante cu alte culori si alte forme de frunze, contrasteaza.