Bacopa monnieri

Familie.........................................................
Scrophulariaceae
Provenienta.........................................................
tropice
Inaltime.........................................................
25-50 cm
Latime.........................................................
3+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
20-28°C
Duritate tolerata.........................................................
3-20°dH
pH tolerat.........................................................
6-9
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Bacopa monnieri, este raspandita la tropice, unde poate fi gasita crescand de-a lungul malurilor raurilor, lacurilor si iazurilor. Planta creste de obicei emers, intinzand tulpini la nivelul pamantului in sezonul uscat, timp in care produce flori roz la nodurile frunzelor. In timpul sezonului umed, nivelul crescut al apei de obicei scufunda aceasta planta pentru mai multe luni in care ea creste in forma mai familiara, submersa. Bacopa monnieri este una din cele mai comune plante in acvaristica, popularitatea sa vine de la usurinta de crestere si textura unica.

Bacopa monnieri este una din cele mai facile plante de acvariu, deoarece ea are foarte putine cerinte in afara de iluminarea puternica (0.5W/l sau mai mult). Daca lumina nu este destul de puternica, portiunile inferioare ale acestei plante tind sa putrezeasca. CO2-ul este benefic, dar nu obligatoriu, astfel planta este un candidat excelent pentru acvariile fara aditie de CO2. Desi deficientele de nutrienti nu sunt usor vizibile, cresterea incetineste in acest caz. In acvariile luminate puternic, cu aditie de CO2, mentinerea nitratilor (NO3=5mg/l sau mai mult) si a fosfatilor (PO4=0.5mg/l sau mai mult) va promova cresterea mai rapida si robusta, la fel si dozarea cu regularitate a micronutrientilor, in special a fierului.

Aceasta planta stem creste vertical chiar si sub o iluminare foarte puternica. Daca este lasata sa creasca pana la suprafata apei, ea va continua sa creasca vertical si in forma emersa. Bacopa monnieri obisnuieste sa trimita lastari prin substrat, ce pot fi lasati acolo sau pot fi taiati si replantati pentru propagare. De asemenea obisnuieste sa produca si lastari laterali, care pot fi tratati la fel ca cei din substrat.

Bacopa monnieri poate fi folosita in zona de spate sau de mijloc a acvariului, unde forma frunzelor, textura si culoarea constituie un contrast foarte bun.