Bacopa caroliniana

Familie.........................................................
Scrophulariaceae
Provenienta.........................................................
SUA
Inaltime.........................................................
20-30+ cm
Latime.........................................................
3-6 cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
15-28°C
Duritate tolerata.........................................................
2-12°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Bacopa caroliniana a fost o specie omniprezenta in acvaristica de multi ani si este disponibila in oferta majoritatii petshopurilor, chiar si a celor online. Diferite forme ale acestei specii sunt momentan intalnite, incluzand o varietate cu frunze mai mici, si una cu frunzele vargate. Una dintre caracteristicile de baza ale acestei plante este mirosul de lamaie al frunzelor cand acestea sunt rupte. Bacopa caroliniana provine din sudul Americii, unde se gaseste crescand in zone mlastinoase, emers si submers.

Aceasta planta cu crestere relativ lenta, are ca prima cerinta in acvariu iluminarea suficienta, care trebuie sa fie minim 0.5W/l. Fertilizarea cu macro si micronutrienti nu este obligatorie dar este binevenita, ca si injectia de CO2. Daca lumina este puternica iar nitratii (NO3) sunt mici, aceasta planta se va colora intr-o nuanta de cupru, maroniu. Cand fosfatii (PO4) sunt limitati, ea va atinge o nuanta de roz. Culturile emerse in aer liber la marginea unui iaz, vor creste rapid si vor produce florile mov caracteristice speciei. Bacopa caroliniana este un excelent candidat pentru bazinele fara CO2.

Propagarea acestei plante este usoara, deoarece partea inferioara a oricarei tulpini taiate dezvolta imediat lastari. De asemenea, planta produce cu regularitate lastari din radacina, care se pot taia si replanta.

Tulpinile acestei plante pot fi cel mai bine puse in evidenta intr-un aquascape daca sunt plasate in grupuri terasate sau stratificate, in zonele de mijloc sau fata ale unui acvariu. Aici, geometria lor unica se constituie intr-un punct stabil in jurul caruia alte tufe de plante se pot stabili.