Bacopa australis

Familie.........................................................
Scrophulariaceae
Provenienta.........................................................
America de sud - Brazilia
Inaltime.........................................................
7-30 cm
Latime.........................................................
2-4+ cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
15 - 32° C
Duritate tolerata.........................................................
1-30°dH
pH tolerat.........................................................
6-8
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
scazute

Desi este o specie relativ noua in acvaristica, Bacopa Australis este cu siguranta o alegere populara datorita usurintei cu care se creste. Desi la prima vedere aceasta planta sud-americana seamana cu Micranthemum umbrosum, este mult mai simplu de crescut. Foarte putine date exista in legatura cu habitatul natural al acestei specii, deoarece a fost descoperita si denumita de curand (2000). Desi inca nu se comercializeaza intr-o arie larga, se gaseste de obicei la acvaristi.

Bacopa Australis este o planta stem ce creste sub forma de tufa, cu o culoare verde intens, care sub o iluminare puternica creste intinsa pe substrat precum Hemianthus glomeratus. Totusi iluminarea slaba ii este suficienta pentru crestere. Dozarea de macro si micronutrienti nu este neaaparat necesara, desi aceasta specie raspunde dozarii cu o culoare mai puternica si o tulpina mai groasa. Acelasi lucru poate fi spus si despre CO2, desi in cazul aditiei de carbon, ritmul de crestere (destul de rapid de altfel) creste. Substratul bogat pare sa nu aiba multa importanta in cresterea acestei plante.

Bacopa Australis poate fi tunsa ca si alte plante stem ce formeaza tufe, cu foarfeca. Totusi trebuie avut grija ca tufa sa nu devina prea bogata, deoarece partea inferioara a tulpinei poate sa se topeasca datorita lipsei luminii. Inmultirea  implica taierea lastarilor si replantarea acestora, care in curand se vor dezvolta in tufe de sine statatoare.

Aceasta planta se foloseste de regula in zona de mijloc si prim-plan a acvariului, unde imaginea ei de tufa contrasteaza bine cu speciile de gazon si cu plantele rosii. Bacopa Australis incepe sa castige tot mai multa popularitate in ultima vreme.