Azolla caroliniana

Familie.........................................................
Azollaceae
Provenienta.........................................................
SUA
Inaltime.........................................................
1-2 cm
Latime.........................................................
1+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
5-26°C
Duritate tolerata.........................................................
1-30°dH
pH tolerat.........................................................
6 - 8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii - ridicate

Azolla caroliniana, cunoscuta si ca “mosquito fern”, este o planta fern plutitoare nativa in estul si sudul Statelor Unite. In habitatul natural, Azolla caroliniana creste pe suprafata iazurilor, lacurilor si mlastinilor. Datorita tendintei de a creste foarte repede, aceasta planta este folosita mai rar in acvarii. Se poate obtine totusi, de la majoritatea serelor acvatice.

Azolla caroliniana este o planta foarte nepretentioasa pentru acvariile de acasa, necesitand doar o  iluminare moderata pentru a creste sanatoasa. Este de asemenea foarte rezistenta si in natura, iar sporii ei supravietuiesc in vremuri friguroase si la temperaturi sub limita inghetului. O nota interesanta este reprezentata de relatia ei de simbioza cu Anabaena, care se gasesc in mici cavitati la baza fiecarei frunze. Anabaena este o alga verde-albastra care obtine azot din aer si il fixeaza intr-un fel in care poate fi asimilat de catre gazda, Azolla caroliniana. De aceea, uneori aceasta mica planta plutitoare se creste in cantitati mari si se foloseste ca fertilizant agricol in lanuri de orez, datorita continutului mare de azot.

Taierea si inmultirea la Azolla caroliniana sunt foarte simple. Pentru taiere, pur si simplu pescuiti zonele nedorite si taiati-le, apoi aruncati-le intr-o maniera sigura. Datorita tendintelor invazive ale acestei plante, nu trebuie sa ajunga in ape locale. Propagarea nu pune nici o problema, pur si simplu lasati planta sa se dezvolte la suprafata apei.

In functie de conditiile de iluminare, aceasta planta poate fi colorata in rosu sau rosu inchis. Ambele sunt frumoase si sunt niste adaugari frumoase la acvariile open-top si la gradinile acvatice. Sunt plante atractive ce absorb nutrientii, iar radacinile lor devin un ascunzis excelent pentru ponte.