Aponogeton madagascariensis

Familie.........................................................
Aponogetonaceae
Provenienta.........................................................
Africa - Madagascar
Inaltime.........................................................
25-50+ cm
Latime.........................................................
25-30+ cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta- foarte ridicata
Temperatura necesara.........................................................
15-26°C
Duritate tolerata.........................................................
4-8 dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

Aponogeton madagascariensis se gaseste de obicei in apele miscatoare ale insulei Madagascar. Frunzele ei dantelate sunt unice, iar specia aceasta a fost o provocare pentru acvaristi inca din 1950. Exista doua varietati inrudite, henkelianus si major care au frunze late, si produc flori galbui sau albicioase cu doi tepi, ce pot fi polenizate cu o pensula pentru a produce seminte. Varietatea henkelianus are modelul dantelat al frunzei foarte neregulat, in timp ce varietatea major il are foarte regulat (patrate).

Cealalta varietate gasita pe piata, var. madagascariensis, este o planta mult mai mare cu frunze mai inguste care pot ajunge la 1 metru lungime, incluzand petiolul. Aceasta varietate produce flori roz sau mov, de obicei cu 5 tepi, iar aceste flori nu pot fi auto-polenizate. Florile pot creste pana la 1.5 cm in diametru. Daca Aponogeton madagascariensis ajunge la intreaga ei dimensiune, va fi prea mare pentru orice bazin mai mic de 500 litri.

Toate varietatile de Aponogeton madagascariensis prefera acomodarea intr-un substrat cu materii organice putine. Substraturile bogate sau cele cu turba ar trebui evitate. Pete de un maro inchis ce apar si se intind pe frunze pana ce frunza intreaga moare, sunt generate de un substrat bogat. Prezenta radacinilor altor plante de asemenea ajuta planta sa se acomodeze. Preferabil, aceste plante de companie n-ar trebui sa creasca mai inalte decat Aponogeton madagascariensis ca sa n-o umbreasca. Speciile mai mici si mai compacte de Cryptocoryne servesc acestui scop. Este ideal ca plantele de companie sa fie plantate inainte de a aduce bulbul acestei plante, bulb ce nu trebuie ingropat complet. Impreuna cu lumina moderata, aceasta planta necesita aditie de CO2 pentru a se dezvolta bine, impreuna cu macronutrienti si micronutrienti. Aceasta planta este in special sensibila la lipsa fierului solubil in apa. Literatura de specialitate afirma ca planta are unele perioade de pauza cand unele frunze mor. Bulbul n-ar trebui lasat sa se usuce in aceasta perioada. Intr-un final frunzele incep sa creasca la loc. Daca este tinuta in conditii bune de crestere constanta, planta poate produce frunze ani intregi fara o perioada de pauza. Daca nu este intretinuta cu CO2 si nutrienti, Aponogeton madagascariensis va produce pentru inceput frunze sanatoase, dar o face folosind rezervele din bulb, iar curand va epuiza aceste rezerve si va muri. In final, trebuie mentionat ca aceasta planta se descurca mult mai bine cand temperaturile nu depasesc 24 grade Celsius. Cresterea, in conditii detemperatura ridicata este mult mai lenta si mai slaba, iar o temperatura prea inalta poate duce la incetarea definitiva a cresterii.

Daca se produc seminte, ele vor fi eliberate ca si la alte specii de Aponogeton, imbracate intr-un invelis carnos rezistent la apa ce le va da posibilitatea sa pluteasca o zi sau doua pana ce invelisul se dezintegreaza.Embrionul  se scufunda si va produce radacini. Acesti embrioni ar trebui plantati in nisip amestecat cu mici cantitati de sol pentru a produce nisip-noroios. In conditiile bune de crestere prezentate anterior, semintele ar trebui sa atinga in 3-4 luni o dimensiune la care frunzele lor sa aiba 10 cm lungime, iar bulbii sa aiba peste 1 cm in diametru. La aceste dimensiuni, planta poate fi transferata.

Varietatile henkelianus si majos, cu o buna iluminare sunt plante compacte ce se pot aseza in zona de mijloc a bazinelor mari. Varietatea madagascariensis ar trebui sa fie plasata in zona de fundal a bazinelor si se preteaza in aquascape doar daca planta are inca dimensiunea la care n-a atins suprafata.