Aponogeton crispus

Familie.........................................................
Aponogetonaceae
Provenienta.........................................................
Asia - Sri Lanka
Inaltime.........................................................
25-50 cm
Latime.........................................................
15-30+ cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
15 - 32° C
Duritate tolerata.........................................................
1-30°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-8
Viteza de crestere.........................................................
rapida
Cerinte.........................................................
medii

Aponogeton crispus, o planta ce provine din iazurile de sezon si zonele mlastinoase din Sri Lanka si este foarte comuna pe piata acvatica. Desi creste in iazuri ce sunt umplute cu apa doar in sezonul ploios, Aponogeton crispus nu are nevoie de o perioada de “hibernare” in acvariu. De asemenea, ea tinde sa hibridizeze foarte repede cu alte plante din genul ei. Aceasta planta populara se gaseste simplu, la magazinele online si in magazinele mari la sectiunea “acvarii” sau “iazuri”.

Aponogeton crispus este o planta simpla si potrivita pentru incepatori. Iluminarea moderata si un substrat nutritiv sunt cerintele de baza ale acestei plante. Cu toate ca apa mai moale si acida este preferata, Aponogeton crispus tolereaza si apa dura si alcalina. Este un excelent candidat pentru acvariile fara CO2, cu intretinere scazuta.

Frunzele care se ingalbenesc si se deterioreaza trebuie taiate de la baza plantei. Frunzele sanatoase sunt de culoare verde deschis. Inmultirea se realizeaza prin divizarea tuberculului sau prin seminte. Aceasta planta infloreste destul de des in acvariu.

Datorita dimensiunilor sale Aponogeton crispus este o planta potrivita doar in acvarii mari. Chiar si in acvariile mari si adanci, aceasta planta poate sa creasca si sa-si intinda frunzele peste partea de sus, asa ca va recomandam sa tineti cont de tipul de crestere cand o pozitionati in acvariu. Aceasta planta se potriveste in background sau ca specimen solitar in aquascape.