Anubias barteri var. nana 'Petite'

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Africa - Cultivar
Inaltime.........................................................
3-5 cm
Latime.........................................................
5-10+ cm
Necesar de lumina.........................................................
scazut
Temperatura necesara.........................................................
20-30°C
Duritate tolerata.........................................................
moale-foarte dura
pH tolerat.........................................................
6-8
Viteza de crestere.........................................................
foarte lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Anubias barteri var.nana 'Petite'  a aparut ca urmare a unei mutatii realizate in acvariile pepiniera Oriental Aquariums din Singapore. Aceasta planta seamana ca si aspect cu Anubias barteri var. nana, insa are proportiile mai mici. Dimensiunile frunzelor depasesc rareori 1 cm. Anubias barteri var.nana 'Petite' este recunoscuta datorita rezistentei ei. Durata de viata a unei frunze este de cativa ani.

In ce priveste lumina, planta nu este deloc pretentioasa, adaptanadu-se foarte usor atat la lumina slaba , precum si la intensitate foarte puternica, de pana la 1W/l. Aditia de CO2 nu este obligatorie, dar daca exista, ritmul de crestere este puternic accelerat. Un substrat fertil, asociat cu indepartarea frunzelor imbatranite, vor avea de asemenea un impact pozitiv asupra dezvoltarii.

O problema des intalnita la Anubias barteri var.nana 'Petite' este dezvoltarea algelor Green Spot pe frunze. Pentru a preintampina aceasta problema se folosesc doua metode: mentinerea unui nivel ridicat de fostati (PO4 intre 1,5-2 mg/l) sau pozitionarea plantei intr-o zona mai putin luminoasa. Pentru a inmulti aceasta planta, este suficient sa sectionati rizomii si sa replantati.

In acvariile de mici dimensiuni  Anubias barteri var.nana 'Petite' isi gaseste locul in zona de mijloc, iar in acvariile mari in prim-plan. Daca se doreste o fixare pe buturuga, se va folosi un fir textil sau de pescuit. In cateva saptamani radacinile se vor fixa pe buturuga, iar firul poate fi indepartat.

Sursa: tropica.com, aquariumplantcentral.com