Anubias barteri var. nana

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Africa - Cultivar
Inaltime.........................................................
5-15 cm
Latime.........................................................
8+ cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta
Temperatura necesara.........................................................
20-30°
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5.5-9
Viteza de crestere.........................................................
foarte lenta
Cerinte.........................................................
scazute

In natura, Anubias barteri var. nana este intalnita deseori de-a lungul zonelor putin adanci ale raurilor in Cameroon, Africa. Tropica, o importanta sera acvatica a Europei, a fost prima care a crescut si-a comercializat aceasta planta inca din 1970. Anubias Barteri var. Nana este una din cele mai des intalnite plante acum in USA, Europa si Asia.

In acvariu, aceasta planta este practic indestructibila (uneori numita “planta de plastic ce creste”). Aceasta planta creste de-a lungul unui rizom care produce frunze ce pot rezista ani de zile. Ea poate tolera multe variante de iluminare, de la foarte scazuta (mai putin de 0.3W/l), pana la foarte puternica (mai mult de 1W/l). Se descurca bine cu sau fara CO2, desi aditia acestuia duce la o crestere mai rapida, la fel cum o face si un substrat bun sau ruperea frunzelor batrane. Nivelul mare de fosfati (PO4=1.5-2 mg/l) incurajeaza inflorirea acestei specii indiferent de conditiile din bazin sau de sanatatea plantei. Acest nivel crescut de fosfati, impreuna cu o microfertilizare puternica (in special cu fier), reduc problemele cu algele care se creaza pe plantele asezate direct sub lumina puternica. Mutarea plantei intr-o zona umbroasa este alta solutie.

Pentru propagare, taiati rizomul in doua sau mai multe bucati, in functie de dimensiunea plantei.

In aquascaping, aceasta planta poate fi folosita ca un accent central in acvarii mici si mijlocii sau ca o planta pentru zona de fata in acvarii foarte mari. Cand se planteaza in substrat rizomul nu trebuie ingropat ca sa nu putrezeasca. Anubias Barteri var. Nana poate fi de asemenea legata de lemne sau roci folosind ata sau nailon. Aceasta planta se ataseaza puternic de obiecte in timp, pana ce ata se dezintegreaza.