Anubias barteri var. barteri

Familie.........................................................
Araceae
Provenienta.........................................................
Africa - Nigeria, Camerun
Inaltime.........................................................
25-40 cm
Latime.........................................................
15+ cm
Necesar de lumina.........................................................
scazuta
Temperatura necesara.........................................................
20-30
Duritate tolerata.........................................................
moale- foarte dura
pH tolerat.........................................................
5.5-9
Viteza de crestere.........................................................
foarte lenta
Cerinte.........................................................
scazute

Anubias barteri var. barteri, a fost numita astfel dupa botanistul Charles Barter. Este o planta des intalnita in acvarii, datorita usurintei cu care aceasta se creste. Asemanarea cu Anubias barterivar. nana este izbitoare, singura diferenta intre ele fiind lungimea petiolului. In salbaticie , aceasta planta poate fi gasita in zonele umbrite si semiumbrite ale raurilor repezi din vestul Africii. Se fixeaza pe pietre mari sau busteni, crescand atat emers cat si submers. Fiind o planta rezistenta si usor de crescut, o puteti gasi in aproape toate magazinele de profil.

Anubias barteri var. barteri este o planta care suporta si cele mai vitrege conditii. Desi lumina puternica si aditia de CO2, asigura o crestere  mai rapida, se decurca foarte bine si in lumina slaba (sub 0,5W/l), fara aditie de CO2. Apa dura sau pH-ul ridicat nu constituie o problema. Aceasta specie de Anubias apreciaza  o circulatie buna a apei, mai ales daca este tinuta in lumina puternica, deoarece fluxul de apa limiteaza dezvoltarea algelor pe frunze. Un nivel ridicat al fosfatilor (PO4=2 mg/l), va avea efecte pozitive, deorece pe de o parte va duce la inflorirea plantei, iar pe de alta parte va impiedica formarea algelor GSA, mai ales sub lumina puternica.

Spre deosebire deAnubias barteri var. nana, aceasta subspecie are tendinta de a creste pe verticala, asemeni unui copac, in loc sa se dezvolte la nivelul substratului. Inmultirea se face prin sectionarea rizomilor, in zona in care planta face pui.

Anubias barteri var. barteri este potrivita pentru zona de mijloc si spate a acvariului, mai ales in cele foarte mari. Frumusetea ei este pusa in valoare de asocierea cu diverse specii de moss-uri si alte plante cu textula moale. Fiind o planta foarte rezistenta, poate fi crescuta cu succes in acvariile cu ciclide. Specia aceasta de Anubias se preteaza foarte bine si pentru terarii sau padularii. Planta nu este mancata de pesti, avand frunzele foarte robuste.