Alternanthera reineckii 'Roz' (roseafolia)

Familie.........................................................
Amaranthaceae
Provenienta.........................................................
America de sud
Inaltime.........................................................
20-50 cm
Latime.........................................................
10-15 cm
Necesar de lumina.........................................................
medie-puternica
Temperatura necesara.........................................................
17-28°C
Duritate tolerata.........................................................
1-20°dH
pH tolerat.........................................................
5-8
Viteza de crestere.........................................................
medie
Cerinte.........................................................
medii

La nivel mondial exista 170 de specii identificate în genul Alternanthera. Alternanthera reineckii, a fost adusa in Europa în 1965, de catre olandezi, sub numele de Telenthera osiris.. Aceasta plantacreste pe malurile râurilor care in sezonul ploios sunt inundate periodic. Christel Kasselmannidentifica cinci forme ale acestei plante, dintre ele, "roseafolia" Alternanthera reineckii (de asemenea cunoscuta ca Alternanthera reineckii "Pink") este cel mai usor de crescut.

Desi Alternanthera "rosaefolia" reineckii poate fi crescuta in conditii de luminozitate scazuta si fara aditie de CO2, aceasta nu va ajunge la potentialul maxim de dezvoltare. O luminoziatate medie si ridicata (0.5-1 W/litru), asociata cu aditia de CO2 vor face ca planta sa se dezvolte in conditii optime. In acvariile slab iluminare, frunzele inferioare vor suferi. Aceasta specie poate poate fi crescuta in apa cu duritate mare, insa prefera apa moale si acida.

Spre deoasebire de alte plante rosii, Alternanthera reineckii 'rosaefolia', prefera un nivel ridicat de nitrati (NO3 peste 10 mg/l) si fostati (PO4 peste 0,5 mg/l). Pe langa fertilizarea din coloana de apa, o lumina puternica si un substrat fertil vor mari ritmul de creste si starea de santate a plantei.

Aceasta planta stem se tunde periodic, partea superioara se planteaza din nou, pentru a obtine o tufa mai bogata. In locul sectionarii, vor aparea curand cativa lastari, planta devenind mai stufoasa.

Culoarea purpurie a plantei este folosita pentru a obtine un contrast cu plantele verzi din acvariu, prin plasarea catorva exemplare in zona de fundal. Alternanthera reineckii 'rosaefolia' este foarte populara in acvariile olandeze si mai putin frecventa in stilul Nature.