Corydoras paleatus

Corydoras paleatus provine din America de Sud, de pe teritoriile Braziliei, Argentinei si ale Uruguay-ului.

Dimensiuni: la maturitate acest peste ajunge la 10 cm, dar se ajunge foarte greu la aceasta dimensiune, deoarece C. paleatus au o dezvoltare lenta si o durata de viata ridicata (10-15 ani)

Parametrii apei: temperatura apei trebuie sa se incadreze in intervalul 20-24 C, in timp ce duritatea apei trebuie sa fie foarte scazuta. PH-ul ideal este 7 acestia preferand apele usor acide spre neutre. Totusi acestia, ca si orice alti pesti reprodusi in captivitate, pot suporta diferite valori ale pH-ului daca modificarea acestuia se face treptat.

Temperament: este un peste pasnic, dar nu este recomandat sa fie pastrati cu pesti foarte mari si/sau foarte agresivi cum sunt cichlidaele.

Hranirea: fulgii de calitate, hrana congelata si cea vie sunt cele mai recomandate sortimente de hrana pentru acest sanitar.

Dimorfism sexual: femelele sunt mai mari decat masculii, avand un corp mult mai rotunjit.

Reproducerea: pentru o reproducere este recomandat sa introduceti in acvariul de reproducere mai multi masculi decat femele (2 masculi la o femela). Dimensiunile ideale ale unui acvariu de reproducere sunt 45 lungime, 30 latime si 30 inaltime (40 litri). In acest acvariu trebuie sa introduceti nisip cat mai fin, iar ca filtrare un burete bolborositor sau un filtru suficient de puternic sa creeze curentii optimi. Din acest acvariu nu trebuie sa lipseasca jawa moss-ul si mopanii, acestea oferindu-i femelei un loc bun pentru depunerea icrelor, chiar daca aceasta de cele mai multe ori depune in alte locuri.

Temperatura ideala este de 22-23 C, iar pH-ul este indicat sa fie neutru (7). Inainte de reproducere hranitii cu hrana congelata sau vie cum sunt tubifexul, daphniile sau cu fulgi de calitate.

In momentul in care sesizati ca femela s-a ingrasat, schimbati 50% din apa cu una mai rece pentru a scadea temperatura apei. Pentru o oxigenare mai buna a apei puteti introduce si un filtru intern de mic dimensiuni.

In momentul in care depunere si fertilizarea icrelor a avut loc puteti fie sa pastrati in acvariul mare icrele si sa mutati adultii, fie sa mutati icrele intr-o cresa si sa pastrati adultii in acvariul mare.