Ancistrus dolichopterus

Ancistrus dolichopterus are nevoie de acvarii mari, foarte bine filtrate, iar lungimea minima a unui acvariu trebuie sa fie de 60 cm. Acest peste se adapteaza foarte usor la diferite tipuri de apa, dar trebuie evitata introducerea lor in acvarii cu apa alcalina. Ancistrus dolichopterus este un peste pasnic si poate fi introdus in acvarii cu diferite specii de pesti, fiind si foarte folositor deoarece se hraneste cu alge.

Ancistrus dolichopterus este un peste foarte activ seara si pe timpul noptii, dar daca introduceti in acvariu plante emerse care sa umbreasca acvariul, atunci acesta va fi activ si pe timpul zilei. Acest peste ajunge la maturitate la o lungime totala de 13 cm.

Provenienta: ancistrusul provine din Brazilia, din zona Rio Negro, primul import in Europa fiind facut in anul 1911.

Amenajarea acvariului: din acvariul in care este introdus acest peste nu trebuie sa lipseasca mopanii si/sau pesterile din piatra in care acest peste sa se ascunda. Un alt lucru la care trebuie sa aveti grija cand amenajati un acvariu in care doriti sa introduceti aceasta specie este pietrisul care trebuie sa fie cat mai rotund pentru a evita ranirea acestuia.

Hranirea: hrana principala pentru acest peste o constituie algele si hrana ramasa de la ceilalti pesti. Pentru a suplimenta aceasta hrana puteti apela si la salata, spanac sau mazare, iar daca in acvariu introduceti mai multe exemplare de ancistrus atunci este aproape necesar sa apelati si la aceste suplimente vegetale.

Parametrii apei: acest peste nu este unul foarte pretentios avand nevoie de o temperatura de 23-27 C, un pH cuprins intre 6.0 si 7.5, tolerand o apa cu duritate cuprinsa intre 0-13.

Dimorfism sexual: cea mai mare diferenta intre cele doua sexe o constituie coarnele care la masculi sunt mari si bifurcate la capat, in timp ce la femele acestea lipsesc sau sunt foarte mici. Aceste coarne apar abia dupa 7-8 luni, dar acest timp poate sa scada sau sa creasca in functie de conditiile in care sunt crescuti. In timpul depunerii masculul isi schimba coloritul, avand cateva pete deschise la culoare in zona capului.

Reproducerea: Ancistrus dolichopterus este un peste relativ usor de reprodus. In mod normal acest peste va depune in acvarii comune in diferite ascunzatori. Pentru a favoriza depunerea este necesara o temperatura mai mare, iar apa trebuie sa fie moale si usor acida. Masculul va proteja icrele timp de 5 zile pana cand acestea vor ecloza. Puii vor parasi imediat cuibul si isi vor cauta locuri in acvariu de care sa se prinda. Acestia vor sta fixati de acest obiect pana cand sacul vitelin se va resorbi. Din acest moment puii vor incepe sa se hraneasca intens.

 

Magazin deunde poti cumpara Ancistrus dolichopterus.