Otocinclus vestitus

Otocinclusii sunt o achizitie foarte buna pentru acvariul dumneavoastra, acestia fiind cei mai renumiti mancatori de alge din domeniul acvaristicii. Acestia vor consuma atat algele de pe frunzele plantelor, cat si algele ce s-au prins pe peretii acvariului sau pe decoruri. Totusi acest peste este unul foarte retras, avand nevoie de ascunzisuri pentru a se simti sigur. Fiind un peste sperios, nu este recomandat sa il pastrati in acvarii cu pesti agresivi sau cu pesti suficient de mari incat sa ii manance.

Compatibilitate cu alti pesti: datorita temperamentului pasnic, acesti pesti poti fi tinuti aproape cu orice peste. Evitati insa introducerea lor in acvarii cu pesti agresivi.

Dificultate in ingrijire: acesti pesti sunt usor de crescut, dar au nevoie de o aclimatizare lenta, iar parametrii apei trebuie sa sa fie in corespunzatori. Nu ii introduceti in acvarii in care ciclul azotului nu s-a incheiat(acvarii neciclate).

Parametrii apei: Otocinclus vestitus sunt pesti destul de sensibili la parametrii apei motiv pentru care este bine sa ii cresteti intr-o apa care are parametrii cat mai apropiati de cei prezentati in randurile urmatoare. In primul rand pH-ul apei trebuie sa fie unul cat mai aproape de neutru, dar tolereaza valori cuprinse intre 6 si 7.5. In ceea ce priveste duritatea apei aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 6° si 15° dH. Temperatura apei este bine sa fie tot timpul mai mare de 21-22 de grade, temperaturi mai joase putand crea probleme serioase. Temperatura indicata crescatorilor este 21°C - 26°C.

Hranirea: Oto este un peste erbivor, iar in cazul in care in acvariu nu are suficiente alge pentru a se hrani, puteti apela si la hrana ce are in continut vegetale sau chiar alge. Un mare dezavantaj al acestor pesti este acela ca sunt foarte sensibili la parametii apei. Pentru a preveni imbolnavirea lor trebuie sa schimbati apa cu regularitate pentru a pastra nivelul nitratilor la nivelul recomandat. Totodata este recomandat sa impregnati o miscare cat mai mare la suprafata apei pentru ca schimbul de gaze de la suprafata apei sa fie cat mai intens.

Durata de viata: in principiu acesti pesti traiesc in captivitate de la 3 pana la 5 ani, viata lor fiind scurtata drastic in cazul in care sunt crescuti in parametri improprii.

Reproducerea: acesti pesti pot fi reprodusi si in captivitate, dar majoritatea crescatorilor afirma ca este o specie dificil de reprodus. La fel ca si multi alti pesti din familia Welse, si Otocinclusii isi depun icrele pe frunzele plantelor. In aproximativ doua zile apar puii, iar in alte 3 zile acestia inoata singuri. Puietul poate fi hranit cu fulgi vegetali faramitati sau chiar cu spanac fiert.