Poecilia reticulata Guppy

Poecilia reticulata Guppy este unul dintre cei mai populari pesti ai acestui hobby. Majoritatea incepatorilor au pornit pe drumul acvaristicii cu cateva exemplare din acest superb peste. Din cauza infatisarii lui foarte colorate, dimensiunilor reduse si usurintei cu care se intretine si reproduce este foarte apreciat in lumea acvaristilor.

Fiind un peste preferat de incepatori si de dimensiune mica, multi cumparatori au tendinta de a suprapopula acvariile. Pentru a evita acest lucru se recomanda ca fiecarui exemplar de guppy sa-i fie alocat un spatiu de 5l de apa, asta insemnand ca intr-un acvariu de 30l nu vom putea pune mai mult de 6 guppy.

Origine: Guppy este originar din America Centrala, facand parte din categoria viviparilor(pesti care nasc pui vii), familia Poecilidae.

Hrana acestor pesti in mediul natural este compusa din diferite larve si insecte mici, insa in captivitate se hranesc foarte bine cu fulgi si mancaruri speciale din pet shop-uri.

Parametrii apei: nu are nevoie de conditii speciale pentru a putea fi crescut: limitele de ph sunt destul de tolerante si se incadreaza intre valorile de 6.0 si 8.0. Limitele de temperatura sunt la fel, destul de generoase, acesti pesti tolerand temperaturi cuprinse intre 18ºC si 28ºC. Duritatea apei trebuie sa se incadreze intre 10 si 20 dH.

Temperament: Guppy sunt pesti pasnici si nu ar trebui asociati cu alte specii mai temperamentale sau agresive. Cei mai buni colocatari pentru guppy sunt tot viviparii cum ar fi Platy (Xiphophorus maculatus), Moly (Poecilia sphenops ) sau Xipho (Xiphophorus helleri) sau Characidaele (ex: neonii. Sunt pesti diurni si isi desfasoara activitatea atat in partea de mijloc cat si in partea de sus a acvariului.

Dimensiunile adultilor variaza intre 5cm in cazul masculilor si 6cm in cazul femelelor.

Dimorfismul sexual este destul de evident astfel ca femelele sunt mai mari si mai fad colorate, fara innotatoare voalate, iar masculii prezinta de obicei innotatoare voalate, culori stridente de diferite forme si combinatii, precum si un corp de dimensiuni mai mici.

Inmultirea este printre cele mai usoare din cadrul acvaristicii, femelele nascand o data pe luna, fiind astfel foarte prolifici. Femela naste puii vii care imediat ce sunt expulzati, incep sa innoate prin acvariu. Este cunoscut faptul ca guppy nu sunt parinti buni si se hranesc cu puii asa ca este necesar utilizarea unor dispozitive numite maternitati care se gasesc in comert sau se pot improviza acasa. Un alt mod de a preveni consumarea puilor de catre parinti sau de catre alti pesti ar fi prezenta unor plante(de preferinta naturale) cat mai dese printre care sa se poata strecura puii iar parintii din cauza dimensiunii mai mari sa nu poata intra. Cea mai sigura metoda insa este utilizarea maternitatii intr-un acvariu din care se va scoate dupa nastere femela, iar puii vor fi crescuti separat in acel acvariu. In momentul in care femela isi incepe gestatia, burta ei incepe sa capete proportii si sa apara o pata neagra in partea dinspre coada, cu evolutia gestatiei aceste semne iau proportii culminand cu posibilitatea de a vedea prin corpul femelei alevinii care asteapta sa fie nascuti.

II multumim lui daemon pentru acest articol.

 

Magazin de unde poti cumpara Poecilia reticulata Guppy.