Xiphophorus helleri

Xiphophorus helleri este un peste ce face parte din familia Poeciliidae, fiind popular in special printre acvaristii incepatori. Numele lor provine de la inotatoarea codala, care la mascul are partea inferioara iesita mult in exterior fiind asemanatoare ca forma cu o sabie. Forma corpului este asemanatoare cu cea a unui Guppy.

Datorita experimentelor crescatorilor din intreaga lume s-au obtinut diferite rase de-a lungul timpului printre care se numara si rasele Neon, Rosu, Lyretail, Red Simpson, Verde, Albino, Gold tux si Negru.

Zona de origine: America Centrala si de Nord: Rio Nantla, Veracruz in Mexic pana in nordvestul Honduras. Africa: Natal si estul Transvaal, Lake Otjikoto, Namibia.

Temperament: ca si temperament Xiphophorus helleri sunt pesti pasnici si nu au nevoie de conditii speciale nefiind foarte pretentiosi. Acestia nu au nevoie de un acvariu mare, dar au nevoie de zone mari de innot. In cazul in care aveti un acvariu de mici dimensiuni este bine se acoperiti acvariul cu o bucata de sticla deoarece acest peste este un renumit kamikaze sarind din acvariu. Pentru orice eventualitate puteti apela la aceasta solutie si la acvarii mai mari.

Parametrii apei. este nevoie de un pH usor alcalin simtindu-se foarte bine daca pH-ul se incadreaza intre 7.0 si 8.0. Referitor la greutate este recomandata o greutate de 9 - 19° dH. Aceste preferinte referitoare la perimetrii apei se trag si din faptul ca Xipho este un peste care in mediul natural traieste adesea in apa salmastra care este o combinatie de apa sarata si apa dulce. Temperatura tolerata de acesti pesti se incadreaza in intervalul 24-28°C, dar in zonele din care provin traiesc adesea si la temperaturi de 22°C.

Hrana: la fel ca majoritatea pestilor, si Xiphophorus helleri prefera hrana vie gen tubifex, larve sau artemia cand este puiet deoarece artemia nu ajuta foarte mult dezvoltarea puietului, dar la maturitate pestii se dezvolta foarte greu in cazul in care se apeleaza la aceasta metoda de hranire. Totusi daca acest tip de hrana nu va este la indemana puteti apela linistiti si la hrana uscata din magazine.

Dimensiuni: masculul poate ajunge la 14 centimetri TL (lungime totala - include si inotatoarea codala) in timp ce femela poate sa ajunga si la 16 cm TL.

Reproducere: specie vivipara, din care face parte si Xiphophorus helleri are o gestatie de 4-6 saptamani. Dupa aceasta perioada de gestatie da nastere la 20-200 de alevini. Acestia se dezvolta foarte rapid ajungand la maturitate la varsta de doar 3 luni.