Trigonostigma heteromorpha

Din cele peste 60 de specii de Rasbora, Arlechinii sunt in mod cert cei mai populari dintre toti. Culoarea asemanatoare cu cea a cuprului este accentuata de prezenta unei pete triunghiulare de culoare neagra, in partea posterioara a corpului.

Rasborele sunt adevarati pesti de apa dulce, niciodata fiind consemnata prezenta acestora in apa salmastra. Acestia pot fi gasiti totusi in regiunile joase din sud-estul Asiei, unde apa este moale si usor acida. Arlechinii prefera mediile intens plantate, cu mult spatiu pentru inot, cu substrat negru sau cat mai inchis la culoare si o iluminare nu foarte puternica.

Parametrii apei. Acesti pesti nu sunt pretentiosi cand vine vorba de temperatura apei, dar se pare ca le place foarte mult in apele ce au intre 23 si 26 C. PH-ul apei trebuie sa fie usor acid si anume sa se incadreze in limitele 6.0 – 6.5. Este cunoscut faptul ca acestor pesti se simt mult mai bine cand sunt crescuti in grupuri mai mari care sa aiba cel putin 4 membri. Totodata acestia sunt foarte pasnici si nu vor ciupi si nici nu se vor certa cu pestii din alte specii.

Hrana. Rasbora sunt pesti deloc sensibili cand vine vorba de hrana, acceptand in aceasi masura fulgii, granulele, hrana congelata si cea vie.

Dimorfism sexual. Masculii sunt mult mai zvelti decat femelele, iar pata triunghiulara de culoare neagra are latura din fata usor rotunjita spre deosebire de femela, care area acea latura perfect dreapta.

Reproducerea. Arlechinii se numara printre cei mai greu de reprodus pesti de acvariu, dar depunerea icrelor poate avea loc daca acestor pesti li se ofera conditiile optime. Specimenele tinere trebuie selectate si hranite cu hrana vie pentru a favoriza depunerea.

Rasbora heteromorpha pot fi reprodusi in grupuri intr-un singur acvariu, pastrandu-se raportul de 2 masculi la o femela. Apa trebuie sa fie foarte moale, ideal ar fi sa nu aiba mai mult de 2 dGh. Temperatura optima pentru favorizarea reproducerii este intre 25 si 28 C, iar acvariul de reproducere trebuie sa fie plantat cu plante cu frunze fine cum sunt Cryptocorynele.

In momentul in care acvariul de reproducere este pregatit, pestii pot fi introdusi in acvariu seara. Depunerea are loc de obicei dimineata si este initiata de mascul care 'danseaza' si tremura in jurul femelei.Acest ritual de depunere este continuat de femela care se ascunde sub o planta potrivita pentru depunerea icrelor. Din acest moment se poate observa cum masculul impinge femela, frecandu-si corpul de partea dorsala a acestuia pentru a o face sa-si mute locul de depunere.

Dupa ce femela depune icrele, masculul le fertilizeaza. Icrele fertilizate se ridica si se fixeaza de partea de jos a frunzelor. In acest moment depunatorii trebuie indepartati din acvariu deoarece acestia vor consuma pestii ce vor iesi din icre. In cazul in care apa are in jur de 26C, icrele vor ecloza in aproximativ 24 de ore. Puii trebuie hraniti cu infuzori sau cu nauplii, iar treptat se va trece spre hrana din ce in ce mai mare. In 6-9 luni puii vor deveni maturi din punct de vedere sexual.

Denumire stiintifica: Trigonostigma heteromorpha

Alte denumiri: Rasbora

Familie: Cyprinidae

Origine: Sud-estul Asiei, Malaezia, Singapore, Sumatra, Tailanda

Dimensiuni: 4.5 cm

Temperament: pasnici, ideali pentru acvariile comunitare 

Longevitate: 6 ani

Locul ocupat in acvariu: superioara, mediana

Volumul minim al acvariului: 40 l

Hrana: Omnivore, eats most foods

Reproducere: Depunator de icre - dificil de reprodus. Isi consuma icrele

Dificultate crestere: intermediara

pH: 6.0 - 7.5

Duritate: pana la 12 dGH

Temperatura: 23-28 C

Sursa: freshaquarium.about.com