Barbus tetrazona

Barbus Tetrazona este unul dintre cei mai jucausi si activi pesti de acvariu ce are ca si caracteristica esentiala cele 4 dungi verticale negre asemanatoare celor de tigru. Inotatoarea dorsala si cele pectorale sunt oranj in timp ce celelalte inotatoare sunt o nuanta mult mai deschisa de orange.In ultimii ani, datorita inmultirii selective au fost obtinute numeroase variante diferentiate prin culoare, printre care se numara s: verde, negru, rosu si albino.

Temperament. Acest peste ajunge la maturitate la o lungime totala de 7 cm, dimensiune ce ii face suficient de mari sa nu fie mancati de alti pesti, dar suficient de mici incat sa puteti sa ii pastrati in grupuri de minim 6 exemplare chiar si in acvariile de mici dimensiuni.Totusi desi acestia sunt foarte jucausi nu este o decizie prea buna sa ii introduceti in orice acvariu si mai ales intr-un numar de 2-3 exemplare deoarece acestia vor incepe sa terorizeze ceilalti pesti din acvariu si chiar sa le ciupeasca inotatoarele. Acest lucru poate fi evitat prin pastrarea lor in grupuri de cel putin 6 exemplare. Astfel ei se vor alerga reciproc si ii vor lasa in pace pe ceilalti pesti. Chiar daca vor fi pastrati in grupuri mari, nu este recomandat sa pastrati Sumatranii impreuna cu pesti blanzi, care se misca lent sau cu pesti care au inotatoare foarte lungi cum sunt Scalarii sau Betta.

Durata de viata. Daca sunt pastrati in conditii optime, acesti pestisori pot sa traiasca in unele cazuri chiar si 7 ani.

Parametrii apei. Sumatranii tolereaza o plaja larga de valori ale pH-ului sau ale duritatii, dar se simt cel mai bine cand sunt pastrati in acvariile cu apa moale si usor acida. Astfel un pH ideal ar fi undeva la 6.5, in timp ce acestia tolereaza o duritate de maxim 10 dGH. Temperatura tolerata de acesti pesti se incadreaza in intervalul 20-26 C (68 - 79 F).

Habitat. Barbus tetrazona are nevoie de acvarii cu spatii largi de inot, dar in acelasi timp au nevoie si de multe plante fie ele si artificiale in acvariu.

Hrana. In mod normal acesti pesti tolereaza orice tip de hrana, dar pentru intarirea sistemulu imunitar este recomandat sa variati tipurile de hrana administrate. Astfel puteti sa ii hraniti cu fulgi de inalta calitate, cu hrana vie sau congelata. Acestia vor infulecta foarte repede nevertebrate mici sau chiar legume fierte.

Dimorfism sexual. Tretrazonele sunt relativ usor de diferentiat deoarece femelele sunt mai mari decat masculii de aceeasi varsta, in timp ce acestia din urma sunt mult mai colorati.

Reproducerea. Acesti pesti nu sunt tocmai prietenosi cu icrele pe care le vor manca daca vor avea ocazia. De aceea amenajati un acvariu separat special pentru reproducere care va putea fi folosit pentru dezvoltarea icrelor. Pentru a forma o pereche este recomandat sa ii pastrati in grupuri de cate 6 exemplare. Pentru a conditiona depunerea puteti sa ii hraniti cu hrana vie, iar dupa ce perechea a fost formata, acestia trebuie mutati intr-un acvariu separat.

Acvariu de reproducere. Acvariul de reproducere ar trebuie sa aia o apa moale, usor acida, plante cu frunze mici si nu trebuie sa aiba substrat. Unii crescatori folosesc marmura pentru substrat, aceasta asigurand un loc sigur pentru icrele depuse. Nu uitati insa ca daca nu veti folosi substrat, este extrem de important sa ii observati indeaproape, iar dupa depunere sa indepartati imediat adultii deoarece acestia vor consuma ouale.

Depunerea va avea loc in mod normal dimineata. Daca aceasta nu are loc in maxim doua zile, o schimbare partiala de apa cu o apa mai calda cu cateva grade poate favoriza depunerea. In mod normal femela va depune in jur de 200 de icre transparente-galbui, ce vor fi imediat fertilizate de catre mascul. Dupa ce icrele au fost fertilizate, perechea reproducatoare trebuie indepartata din acest acvariu. Icrele vor ecloza in 36 de ore, iar puii vor putea inota singuri dupa 5 zile. Puietul poate fi hranit cu hrana speciala pentru pui sau cu artemia.

Denumire stiintifica: Barbus tetrazona

Familie: Cyprinidae

Origine: Borneo, Indonezia, Sumatra

Dimensiuni maxime: 7 cm

Temperament: Peste foarte activ de card, ciupeste inotatorile

Durata de viata: 6 ani

Spatiu in acvariu: Partea mediana

Dimensiuni minime ale acvariului: 70 l

Hrana: Omnivor, tolereaza orice hrana

Inmultire: Depunere de icre

Intretinere: usoara spre medie

pH: 6.5

Duritate: pana la 10 dGH

Temperatura: 68-79 F (20-26 C)

 

Magazin de unde poti cumpara Barbus tetrazona.