Crossocheilus siamensis

Crossocheilus siamensis este singurul mancator de alge ce mananca algele rosii. Acesta provine din apele curgatoare din imprejurimile Tailandei si a peninsulei Malay. Primul import european a fost consemnat in anul 1962, dar acesta a devenit celebru in anii '70, cand capacitatea acestuia de a consuma algele rosii a fost observata.

Celebrul mancator de alge este cunoscut si sub alte denumiri cum ar fi SAE (Siamese Algae Eater), Siamese Flying Fox sau Siamese fox. Denumirea stiintifica pe care a avut-o inainte de Crossocheilus siamensis a fost Epalzeorhynchus siamensis. Diferenta dintre genul Epalzeorhynchus si genul Crossocheilus o constituie lobii nazali.

Descriere. Acesta este un peste zvelt, gri-brun ce are o dunga neagra orizontala. In 2 ani, timp in care SAE ajung la maturitate, acesta poate sa atinga lungimea de 15 cm. In mod normal acestia se dezvolta lent, neatingand aceasta dimensiune in captivitate. Totusi durata lor de viata este de 10 ani. Inotatoarele sunt transparente fara a avea vreo sclipire galbena sau rosiatica. Dunga neagra porneste din varful botului si se continua si pe inotatoarea codala. Culoarea acestei dungi poate sa isi piarda din intensitate daca pestele este stresat sau fugarit de alti pesti. Deoarece nu au vezica inotatoare foarte bine dezvoltata, Crossocheilus siamensis nu stau foarte mult timp in partea de mijloc a acvariului, dar este in continua miscare.

Comportament. SAE este un peste foarte activ ce innoata foarte repede si caruia ii place sa fie crescut in grupuri, dar pot fi crescuti foarte bine si in perechi. Fiind foarte buni saritori, este recomandat sa acoperiti acvariul, acestia putand oricand sa sara afara din acvariu. Mancatorii de alge siamezi se tachineaza uneori reciproc, dar niciodata aceste lupte nu se soldeaza cu rani. Specimenele tinere se odihnesc adesea pe frunzele plantelor, in timp ce specimenele mature prefera sa se odihneasa pe substrat sau pe plantele scunde, dense cum sunt Cryptocorynele. Din moment ce nu sunt agresivi, acestia pot fi crescuti in acvarii comunitare daca acestea nu sunt foarte mici. Totusi activitatea exagerata a acestora poate stresa unii pesti mai sensibili cum sunt gourami, cichlidaele, impiedicandu-i sa depuna. De asemenea, SAE nu trebuie crescuti in acvarii cu Epalzeorhynchus bicolor (Rechin cu coada rosie) daca acvariul nu este suficient de mare si bine plantat, deoarece acestia din urma sunt pesti foarte agresivi.

Parametrii apei. Mancatorii de alge siamezi ar trebui crescuti intr-o apa ce are o temperatura cuprinsa intre 24-26 C. Totodata acestia tolereaza un pH intre 5.5 si 8, dar este recomandat ca pH-ul sa nu fie mai mic de 6.5, dar nici mai mare de 7. Duritatea nu trebuie sa depaseasca 20 dH. De asemenea este foarte recomandat ca apa sa fie cat mai curata si oxigenata deoarece acestia provin din ape curate si curgatoare.

Hranirea. Acesti pesti mananca algele, incluzand algele rosii si orice tip de hrana ce se gaseste in comert. Se intampla foarte rar ca acestia sa manance plantele din acvariu, acest lucru intamplandu-se in special cand nu gasesc alta hrana vegetala in acvariu. SAE consuma algele si cand ajung la maturitate, dar se pare ca odata ajunsi la maturitate prefera sa consume fulgi.

Reproducerea. Acesti pesti nu au fost inca reprodusi in captivitate, asadar toate specimenele sunt luate direct din natura. Se pare ca acesta este un peste ce se reproduce doar in anumite sezoane, motiv pentru care in anumite perioade nu se gaseste nici in magazine.

Acvariul. Acvariul in care sunt pastrati acesti mancatori de alge trebuie sa fie lung si sa aiba cat mai multe plante. Un acvariu destinat unei perechi de SAE trebuie sa aiba capacitatea de minim 100l.

 

Magazin de unde poti cumpara Crossocheilus siamensis.