Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus saulosi este un peste foarte popular printre acvariile cu Cichlidae. Acesti pesti nu cresc foarte mari, dat atat femela cat si masculul au un colorit foarte frumos.La nastere ambele sexe sunt galbene, dar masculul isi schimba culoarea in albastru cand ajunge la maturitate sexuala. Femelele care isi cara icrele isi pot schimba si ele coloritul cu unul asemanator cu al masculului, probabil pentru a arata mai agresive si pentru a indeparta potentialele pericole pentru icre si pentru a putea depune in siguranta icrele.

Temperament. Temperamentul acestui peste este la fel ca si cel al oricarui cichlid african putand deveni agresiv cu pestii din aceeasi specie, dar si cu pestii din alte speci. Temperamentul acestuia varaiaza in functie de mai multi parametri printre care se numara: dimensiunile acvariului si gradul de populare al acestuia, pestii cu care este pus in acvariu, dar si parametrii apei.

Dimensiuni maxime. Saulosi pot ajunge pana la o lungime totala de 12 cm in acvariu, dar aceasta dimensiune nu este valabila si in salbaticie unde poate creste mult mai mare. Dimensiunile pestelui difera in functie de conditiile in care este pastrat.

Hrana. Pseudotropheus saulosieste un peste ierbivor, alimentatia acestora putandu-se baza in special pe fulgi de inalta calitate vegetali. Totusi acestia pot fi hraniti si cu hrana pentru pesti omnivori ce este baza pe carnuri, dar nu este recomandat sa apelati la acest tip de hrana prea des. Hranirea in exces duce la umflarea cavitatii abdominale si in unele cazuri chiar la decesul pestilor.

Parametrii apei. Pseudotropheus saulosiadora apa dura cu un pH alcalin. Astfel este recomandat sa fie crescuti in apa ce are o duritate cuprinsa intre 7-30 dH si un pH cuprins intre 7.5 si 8.8. Cad despre temperatura este recomandat sa ii crescuti la o temperatura cuprinsa intre 22 si 28 grade C.

Compatibilitati. Pseudotropheus saulosi pot fi crescuti cu orice mbuna de dimensiuni asemanatoare. Acestia se inteleg foarte bine si cu pestii din genul Labidochromis. Alti mbuna de mari dimensiuni sau mai agresivi ar trebui evitati.

Reproducere: la Pseudotropheus saulosi gestatia este bucala. Masculul va alege locul reproducerii, care de obicei este substratul. De multe ori acesta sapa in substrat o cavitate in care femela va depune icrele cand va fi pregatita. Acesta isi anunta partenera ca locul este pregatit prin printr-o miscare de clatinare. Daca aceasta miscare este facuta in fata altui mascul, acesta este un semn ca isi exprima suprematia. Masculul dominat isi va arata respectul prin strangerea inotatoarelor si pierderea culorii. Dupa ce arata femelei ca este pregatit cuibul, acesta o va conduce pana la cuib miscandu-si coada intr-o maniera vazuta doar in timpul depunerii. Dupa ce icrele sunt fecundate, femela le pastreaza in cavitatea bucala pana cand puietul este capabil sa inoate si sa se hraneasca singur. Aceasta operatiune dureaza de obicei intre 13 si 18 zile.

Denumire stiintifica:Pseudotropheus saulosi

Provenienta: Africa, Lacul Malawi

Reproducere: gestatie bucala

Temperament: agresiv moderat

Dimensiune: 12 cm

Temperatura: 22-28 C

pH: 7.8

gH: 7-30