Symphysodon discus

Symphysodon discus este unul dintre cei mai ravniti pesti de catre acvaristii din intreaga lume. Acestia impresioneaza prin forma, dar mai ales prin coloritul divers si deosebit.Din pacate insa pretul ridicat provenit din numarul scazut de crescatori, dificultatea de a-i reproduce si numarul mare de amatori de discusi duce la un pret foarte ridicat ceea ce face ca acest peste sa ramana la stadiul de vis pentru un simplu acvarist. Aceasta problema parea sa fie depasita insa inaintea revolutiei cand in tara, dar mai ales in zona Bucurestiului exista un numar atat de mare de persoane care se ocupau de reproducerea acestor pesti incat au ajuns la un pret modic fiind accesibil si unui acvarist de rand.

Din pacate insa pretul ridicat provenit din numarul scazut de crescatori, dificultatea de a-i reproduce si numarul mare de amatori de discusi duce la un pret foarte ridicat ceea ce face ca acest peste sa ramana la stadiul de vis pentru un simplu acvarist. Aceasta problema parea sa fie depasita insa inaintea revolutiei cand in tara, dar mai ales in zona Bucurestiului exista un numar atat de mare de persoane care se ocupau de reproducerea acestor pesti incat au ajuns la un pret modic fiind accesibil si unui acvarist de rand.

O mare greseala pe care o fac toti incepatorii porniti sa investeasca foarte mult intr-un acvariul in constituie faptul ca incep cu acesti pesti ce se afla pe lista celor mai sensibili pesti de acvariu, motiv pentru care au loc pierderi foarte mari. Pentru a evita un esec este foarte bine sa nu achizitionati aceasta specie doar dupa 2-3 ani de experienta in domeniul acvaristicii si dupa ce va documentati serios despre ce are nevoie aceasta specie pentru a trai in conditii cat mai apropiate de cele din biotopul natural. In sprijinul acvaristului ce doreste sa isi cumpere asemenea pesti au aparut in ultimii 10 ani o multime de carti, articole (in special pe internet) ce cuprind informatii amanuntite despre cum pot fi crescuti acestia si cum poti fi tratete bolile acestora in conditiile in care o mare parte din bolile pe care acestia le pot primi sunt specifice doar acestei specii.

Parametrii apei. Plaja de temperaturi optime pentru aceasta specie este foarte stransa, tolerand doar temperaturi intre 28-31° C, fiind recomandata folosirea unui incalzitor cu termostat pentru o temperatura cat mai constanta. Cat despre parametrii apei se poate spune ca in biotopul natural al discusilor apa este foarte saraca atat in substante minerale cat si in substante organice fiind foarte asemanatoare ca si parametrii cu apa distilata. O explicatie ar fi aceea ca bazinul Amazonului este format cu preponderenta din granit, calcarul si pietrele calcaroase fiind foarte rar intalnite. Astfel dupa diferite masuratori facute in diferite zone ale bazinului Amazonului s-a constatat ca in afluentii Rio Branco si Rio Negro, duritatea apei este cuprinsa intre 0-0,27° dGH, iar in zona din Rio Purus, zona din care se trag discusul maro si cel albastru, duritatea apei nu depasea valoarea de 0.6° dGH. Si cum duritatea si pH-ul sunt in stransa legatura, s-a observat ca apa din zonele Amazonului are un pH cuprins intre 4.5-6.5. Tocmai necunoasterea acestor parametri ai apei au dus la adevarate esecuri in tentativele de a raproduce discusii deoarece o apa bogata in saruri, face ca apa intracelulara mai saraca in saruri sa paraseasca celula distrugandu-i astfel nucleul. In cele din urma icrele se albesc si mor, iar bacteriile specifice apelor dure vor infesta si distruge si increle bune. Concluzia ar fi ca nu reproducerea propriu-zisa este cea mai dificila ci reproducerea cat mai exacta a conditiilor din bazinul Amazonului unde apa este foarte pura, usor acida, foarte moale si lipsita de substante minerale si organice.

Scurt istoric. Symphysodon discus populeaza acvariile noastre de aproape un veac, mai precis de aproximativ 90 de ani cand a avut loc primul import de discusi salbatici (anul 1921). Cat despre reproducerea acestei specii, primii care au incercat acest lucru sunt nemtii Hermann si Herbert Härtel care in anul 1936 au reusit pentru prima data sa reproduca aceasta specie in captivitate.

Aria de raspandire.  Dupa cum am specificat si cu cateva mai randuri mai sus, acesti pesti provin din zona Amazonului, mai precis dintr-un perimetru limitat de afluentii Rio Madeira, Rio Urubu, Rio Negro, Rio Trombetas, Rio Purus, Rio Albacaxis. In intreaga lume exista nenumarate specii de discus printre care se numara si: Symphysodon aequifasciata axelrodi, Symphysodon aequifasciata haraldi, Symphysodon aequifasciata aequifasciata, Symphysodon discus Heckel

Temperament. Discusii ca si pesti, desi fac parte din familia Cichlidae, sunt niste pesti timizi pana si in biotopul natural, motiv pentru care traiesc in ape ce au adancimi de peste 2m, cu o apa linistita dominata de vegetatie ce creaza zone de ascunzis pentru acesti pesti. De aceea discusii nu vor fi gasiti niciodata in albia raului, ci doar in lagune. Pe timpul zilei acesti pesti stau pe fundul apei, doar noaptea incumetandu-se sa vina si la suprafata.

Dimorfism. Dimorfismul sexual este destul de greu de observa, mai ales de catre incepatori. Diferenta dintre cele doua sexe se poate observa cel mai bine la reproducere cand se observa mai bine papilele genitale ale pestilor. Asfel masculul are papila genitala de o forma aproape conica in timp ce femela o are sub forma unui trunchi de con.