Astyanax fasciatus mexicanus

Astyanax fasciatus mexicanus este una dintre cele mai ciudate specii de pesti aflate pe piata in momentul de fata. Acest lucru este datorat faptului ca acest peste nu are ochi, de aici tragandu-i-se si numele de Blind Cave Fish (Pestele orb de pestera).

Aceasti pesti traiesc in pesterile adanci si intunecoase din Mexic unde ochii nu isi aveau nicio utilizare, lipsa ochilor fiind doar o adaptare la mediul ostil in care traiesc. Un alt lucru ciudat este acela ca Pestele orb de pestera nu are pielea colorata, culoarea roz a pielii provenind de la vasele de sange care se afla sub piele. Toate aceste ciudatenii nu au scazut insa popularitatea acestui peste. Activ, pasnic si usor de crescut, Pestele Orb de Pestera este o achizitie interesanta pentru multi acvaristi.

Parametrii apei. Parametrii apei nu sunt foarte importanti pentru acest peste, fiind un peste nepretentios. Acesta tolereaza o plaja larga a tuturor parametrilor apei: temperatura poate sa fie de la 15C pana la 26C, duritatea suportata poate sa ajunga si la 30dGH, iar pH-ul trebuie sa se incadreze intre valorile 6.0 si 7.8.

Conditiile din acvariu. Fiind un inotator activ, este recomandat sa ii asigurati un spatiu cat mai mare pentru inot.

Hranirea. Pestele orb de Pestera este un peste usor de hranit. Acesta tolereaza orice fel de mancare i se ofera, de la fulgi pana la hrana congelata, granule sau hrana vie. Pentru o imunitate mai ridicata este recomandat totusi sa diversificati hrana.

Dimorfism sexual. Pe corpul acestor pesti nu se pot observa semne distinctive intre cele doua sexe, singura diferenta, si aceasta destul de greu sesizabila, fiind dimensiunea. De obicei femelele sunt mai mari decat masculii

Reproducerea.Pentru a stimula depunerea scadeti temperatura apei la 19-20C si oferiti-le hrana vie pentru cateva zile. Daca totul decurge cum trebuie, femela va imprastia prin acvariu pana la o suta de icre. Aceste icre nu trebuie mutate din acvariu, fiind sensibile la atingere. Icrele vor ecloza in doua, maxim trei zile, iar puii pot fi hraniti cu artemia, hrana speciala pentru puiet din comert sau chiar cu fulgi maruntiti. Un lucru interesant este acela ca acesti pesti au ochi in stadiul larvar dar acestia se atrofiaza pe masura ce se dezvolta.

Denumire stiintifica: Astyanax fasciatus mexicanus

Alte denumiri: Tetra Mexican, Pestele Orb de Pestera

Familie: Characidae

Origine: Texas, Mexic, America Centrala pana la Panama

Dimensiunea maxima: 9 cm

Temperament: Peaceful - suitable for community tank

Speranta de viata: 5+ ani

Hranirea: Omnivor, tolereaza orice fel de mancare

Reproducerea: Depunator de icre

Intretinere:Usoara

pH: 6.0 - 7.8

Duritate: to 30 dGH

Temperatura: 15-25 C

foto: www.practicalfishkeeping.co.uk