Macropodus erythropterus

Macropodus erythropterus are mai multe puncte in zona capului, o zona rosiatica in spate, iar corpul este in intregime albastrui. O alta specie asemanatoare este si Macropodus hongkongensis, diferenta intre cele doua specii fiind ca ultimul are un colorit mai apropiat de un gri-brun, iar inotatoarele ventrale sunt albe.

Origine: M. erythropterus provine din imprejurimile orasului Dong Hoi (Vietnam) si din imprejurimile Tailandei.Primul imprt in Europa.

Primul import in Europa a avut loc in anul 2000 in Germania si a fost realizat de catre Herder si Freyhof

Intretinere: acesti pesti trebuie pastrati in acvarii suficient de mari, bine plantate, iar plantele plutitoare nu ar trebui sa lipseasca. Temperatura apei acvariului nu ar trebui sa depaseasca 25 de grade din moment ce o temperatura mai mare duce la imbatranirea pestelui. Apa trebuie sa fie moale si usor acida, asemeni conditiilor din zona din care provin. Astfel duritatea ar trebui sa fie 15 dGh. Schimbarile frecvente de apa sunt necesare, altfel acest peste va fi chinuit. Prezenta unor curenti mai puternici este foarte apreciata de M. erythropterus. Pentru a preveni hartuirea femelei este recomandat sa ii asigurati acesteia multe locuri unde sa se adaposteasca. Acestea pot fi construite din mopani, pietre si chiar plante.

Temperament: M. erythropterus este mult mai agresiv decat un alt peste asemanator, M. Concolor, iar aceasta agresivitate se manifesta si impotriva altor pesti asemanatori: Trichogaster, Pseudosphromenus, Betta.

Hranirea: omnivor, orice tip de hrana este tolerat.

Dimensiuni maxime: la maturitate, acest peste poate ajunge la o lungime totala de maxim 12 cm

Dimorfism sexual: masculii sunt mai mari, au inotatoarele, de asemenea, mai mari, fiind si mult mai colorati.

Reproducere: M. erythropterus pot fi reprodusi foarte usor pana si in acvarii comune. Masculul va construi un cuib de spuma intr-o zona in care curentii nu sunt foarte puternici. Acest cuib poate sa aiba pana la 15 cm diametru si o grosime de 2 cm peste nivelul apei. Daca femela este gata de reproducere, culoarea acesteia se va transforma in alb si va incerca sa ajunga la cuib. Pentru o perioada de timp aceasta va fi atacata de mascul ce va incerca sa o impiedice sa ajunga la cuib. La o singura depunere, masculul va fertiliza pana la 300 icre pe care le va ingriji pana cand puietul va fi capabil sa inoate singuri. In o zi puii vor iesi din icre, iar in 3 zile acestia vor putea inota singuri.