Betta splendens

Betta splendens, unul dintre cei mai frumosi pesti de acvariu tocmai din cauza inotatoarelor cu un colorit deosebit este un peste originar din Asia de sud-est fiind si unul dintre cei mai 'batausi' pesti de apa dulce. Tocmai din acest motiv este strict interzisa introducerea in acelasi bazin a doua exemplare de sex masculin de Betta Splendens fiind recomandat sa se introduca pana si femela doar cand se doreste ca acesti pesti sa se reproduca.

Acest peste face parte din familia Anabantidae, familie ce are ca si caracteristica esentiala existenta unui organ respirator suplimentar. Fiind un peste ce provine din orezariile Asiei de Sud Est acest peste nu este absolut deloc pretentios neavand nevoie de acvarii mari, putand trai foarte bine intr-un acvariu de mici dimensiuni. De asemenea acest peste nu este pretentios nici cand este vorba de chimia apei, toleran un pH ce se incadreaza in intervalul 6.0-8.0 si un dH ce se incadreaza in intervalul 5-19. Singurul paramentru al apei la care sunt mai sensibili acesti pesti este temperatura deoarece au nevoie de o temperatura de 28-30 grade C, iar pentru reproducere este nevoie chiar de 32 grade C.

In conditiile in care acest peste este tinut in acvarii de 3-4l este recomandat sa schimbati apa saptamanal, dar trebuie ca apa care va fi introdusa mai apoi in acvariu sa aiba o temperatura aproximativ egala cu cea care a fost inainte pentru a nu provoca un soc hipotermic pestelui ce duce la moartea acestuia. Un alt lucru care trebuie sa il faceti cu apa ce urmeaza sa fie introdusa in acvariu, este ca aceasta sa fie pastrata 24 ore intr-un vas cu deschidere cat mai mare pentru a putea fi eliminate din apa substantele periculoase cum este clorul. Tot pentru a se evita imbolnavirea pestelui si aparitia unor boli in acvariu se recomanda sa se introduca in apa o lingura de sare neiodata (sare care se foloseste si la muraturi) la fiecare 5 litri de apa. Tot pentru a nu se produce in acvariu substante nocive produse in urma descompunerii hranei este cel mai bine ca acesta sa fie hranit de 2 ori pe zi in cantitati foarte mici.

Hrana. Betta este un mare amator de hrana vie, dar mananca fara probleme toate sortimentele de hrana pentru pesti (artemia, fulgi, tubifex, larve de tantari, daphnie, inima de vita congelata si razuita). Pentru o dezvoltare mai rapida posesorul de betta poate sa foloseasca o combinatie din mai multe tipuri de hrana din cele enumerate mai sus.

Durata normala de viata a acestui peste din familia Anabantidae este de 2, maxim 3 ani, dar aceasta poate sa scada in conditiile in care pestele este hranit in exces, este stresat sau este pastrat la temperaturi mult prea mici fata de temperatura pe care o tolereaza.

Reproducerea. Pentru a se reproduce se recomanda ca in acvariul in care vor depune pestii sa se reproduca, in masura in care se poate, cat mai mult conditiile din biotopul lor natural. Cele mai bune rezultate au fost obtinute la temperaturi cuprinse intre 25-29 grade C. Este foarte periculos ca in acvariul in care se vor reproduce sa fie o temperatura mai mare de 30 grade C deoarece o temperatura prea mare va duce la o depunere prea rapida, iar puii rezultati in urma depunerii vor muri deoarece nu vor putea sa innoate. O alta indicatie pentru o reproducerea lor este aceea sa se foloseasca acvarii de dimensiuni optime: nici prea mari (nu se vor gasi), dar nici prea mici(se vor stresa reciproc).

Primul pas in reproducerea acestor pesti il reprezinta amenajarea acvariului care este preferabil sa fie mai spatios si sa aiba undeva la 30-40l. In acest acvariu se vor pune cateva plante de suprafata gen Riccia fluitans, Ceratopteris. Acestea vor avea rolul de suport pentru viitorul cuib de spuma pe care il va construi mascului. De asemenea in acest acvariu trebuiesc introduse si cateva plante dupa care sa se ascunda femela. De asemnea tot ca suport pentru cuib se pot folosi jumatati de pahar de plastic sau hartii cerate, dar cea mai buna solutie ramane folosirea plantelor plutitoare. Pentru ca se acomodeaza mai greu, femela trebuie introdusa in acvariul de reproducere cu 12-14 ore inaintea masculului care se acomodeaza intr-un timp mai scurt. Evitarea acestui pas poate duce la o fugarire a femelei de catre mascul care acomodandu-se mai usor este excitat si o poate ucide pe femela.

Cat despre apa aceasta trebuie sa aiba o temperatura de 26-28 grade C si trebuie pastrata intr-un vas deschis 48 de ore. Coloana de apa nu trebuie in nici un caz sa depaseasca 15 cm deoarece icrele de Betta sunt mai grele decat apa si merg spre fundul bazinului, iar masculul le ia in gura si le fixeaza de cuibul de spuma creat de acesta in prealabil. O coloana mai mare de apa implica un efort mai mare din partea masculului care nu va putea sa fixeze toate icrele de cuib. Peste acvariu este bine sa se puna o bucata de sticla care impiedica evaporarea apei, dar care are un rol important si in cresterea umiditatii, specifice zonelor din care acest peste provine.

In cazul in care masculul nu construieste cuibul se poate apela la urmatoarele variante: 1) introducerea unui geam separator intre cei doi pesti acest geam urmand a fi scos dupa constuirea cuibului; 2)se schimba apa din acvariu din nou cu apa declorinata; 3)folosirea unor obiecte/culori care sa imite cat mai mult biotopul natural al acestor pesti ca suport pentru cuib. Cercetarile au demonstrat ca ideale sunt corpurile de forma semisferica/semicilindrica de culoare galbena.

Acvariul folosit pentru reproducere trebuie iluminat insa sursa de lumina nu trebuie asezata deasupra acvariului ci undeva in apropierea acestuia.

Cuiburile de Betta au diferite in unele cazuri fiind formate doar din cateva bule in timp ce in alte cazuri acesta poate ocupa mai mult de jumatate din suprafata acvariului. Aceste cuib este acoperit de un strat de mucus ce are rolul de a fixa cuibul de peretii acvariului. Trebuie stiut ca masculul de betta alterneaza munca la acest cuib cu curtarea femelei care se ascunde dupa ascunzisurile din acvariu. O dovada ca femela a cedat curtarii masculului o reprezinta aparitia pe corpul acesteia a unor dungi transversale de culoare deschisa. In scurt timp femela se apropie de cuib si incepe acel ritual de imperechere al acestor pesti in care se remarca gratia lor masculul incolacindu-se in jurul femelei si viceversa. In timp ce stau incolaciti, femela se intoarce cu partea dorsala in sus si incepe depunerea icrelor, fecundate mai apoi de mascul. Avand o densitate mai mare decat apa acestea se duc spre fundul apei, moment in care masculul incepe adunarea lor in gura si plasarea in cuib. Acest proces se repeta de mai multe ori, la fiecare repriza fiind plasate in cuib pana la 20 de icre, pana se ajunge la un numar de 400-500 fr icre. Dupa terminarea depunerii, femela va fi inlaturata din acvariul de reproducere deoarece din dorinta de a proteja cuibul masculul devine violent cu femela putand chiar sa o ucida. Pana la aparitia alevinilor, masculul isi continua misiunea de a ridica icrele inapoi in cuib, pana in momentul in care puietul este capabil sa innoate singur. Pentru a nu se distruge cuibul este strict interzisa introducerea in acvariul de reproducere a unor sisteme de aerisire sau filtrare deoarece acestea prin miscarea impregnata la suprafata acvariului poate distruge cuibul.

In perioada care urmeaza (perioada de incubare ~35-40 ore) masculul ingrijeste cuibul, aranjand icrele, dar si puietul. Unii specialisti afirma ca in tot acest timp masculul nu face altceva decat sa oxigeneze cuibul. Dupa 48-60 de ore o mare parte din puiet este capabil sa innoate singur. Acesta este momentul in care trebuie scos si masculul si se poate incepe hranirea puietului cu hrana speciala (ex: JBL Nobil Fluid), galbenus de ou fiert sau cu infuzori. In cazul in care masculul nu este scos la timp din acvariu se poate observa ca in acvariu vor apare pui in diferite stadii de dezvoltare. Din acest moment se poate pune in functiune si pompa de aer. Dupa alte 5-7 zile de hranire cu tipurile de hrana amintite cu cateva randuri mai sus se poate trece la hrana mai consistenta ce ajuta la o dezvoltare mai rapida: artemia, microviermi. In cazul in care se foloseste galbenus de ou ca hrana pentru pestisori este de preferat sa se introduca in acvariu si cativa melci care sa consume hrana ramasa nemancata, hrana ce schimba chimia apei si ii poate afecta pe pesti. Cu cat trece mai mult timp si puii se dezvolta mai mult trebuie crescuta si coloana de apa. Dupa 2 saptamani se puietul trebuie mutat intr-un acvariu mai mare fiind necesari 10 litri de apa pentru fiecare 30-40 de pui. Nerespectarea acestui pas duce la o crestere lenta a puietului.

Unii specialisti din domeniul acvaristicii cum este si Walt Maurus afirma ca este contraindicata introducerea femelei inaintea masculului deoarece aceasta se poate considera stapana teritoriului. Acesta declara ca este mai bine sa se introduca in acelasi timp ambele exemplare. In cazul in care femela nu doreste sa depuna, aceasta trebuie schimbata cu alta pana cand se va gasi o femela care sa depuna. In cazul in care masculul nu este corespunzator, femela va raspunde negativ si il va ataca pe acesta pana il va ucide. De asemenea daca dupa schimbari repetate, in 72 de ore nu are loc depunerea icrelor, atunci trebuie schimbata perechea. S-a constatat ca pentru o depunere cu succes este bine sa se folosesasca o femela de culoare asemanatoare cu cea pe care a avut-o femela de la prima depunere. Aceasta regula nu este universal valabila, dar merita incercata.

O regula importanta in reproducerea acestei specii este aceea ca exemplarele trebuie sa fie de varste asemanatoare si sa nu fie foarte batrani deoarece o varsta inaintata nu este un atu intr-o reproducere de succes. Concluzia este ca este cu atat mai bine cu cat pestii vor fi pusi mai rapid si mai des le reprodus. In cazul in care pestii sunt pusi la un anumit interval sa depuna, acestia devin nervosi daca intervalul nu se mai respecta, dar depun intr-un timp foarte scurt daca termenul este respectat.

In primele 30 de zile in care se formeaza acel labirint specific Anabantidae-lor trebuie pusa deasupra acvariului o bucata de sticla care sa mentina temperatura aproximativ egala intre apa din acvariu si aerul de deasupra acvariului deoarece puietul este foarte sensibil la schimbarile te temperatura.

 

Magazin de unde poti cumpara Betta splendens.