Pesti de apa dulce

Betta splendens

Betta splendens, unul dintre cei mai frumosi pesti de acvariu tocmai din cauza inotatoarelor cu un colorit deosebit este un peste originar din Asia de sud-est fiind si unul dintre cei mai 'batausi' pesti de apa dulce. Tocmai din acest motiv este strict interzisa introducerea in acelasi bazin a doua exemplare de sex masculin de Betta Splendens fiind recomandat sa se introduca pana si femela doar cand se doreste ca acesti pesti sa se reproduca.

Citește mai departe: Betta splendens

Colisa Lalia

Colisa Lalia este o specie de gourami foarte frumoasa si pasnica in acelasi timp, fiind disponibila in mai multe varietati: albastru dungat, sange rosu si albastru cobalt. In general masculii sunt mai mari si mai colorati, in timp ce femelele sunt mai mici, iar coloritul nu este intr-atat de evident. Este indicat ca acesti pesti sa fie pastrati in perechi, fiind la fel de pasnici si cu pestii din alta specie cat sunt cu pestii din aceasi specie.

Citește mai departe: Colisa Lalia

Macropodus erythropterus

Macropodus erythropterus are mai multe puncte in zona capului, o zona rosiatica in spate, iar corpul este in intregime albastrui. O alta specie asemanatoare este si Macropodus hongkongensis, diferenta intre cele doua specii fiind ca ultimul are un colorit mai apropiat de un gri-brun, iar inotatoarele ventrale sunt albe.

Citește mai departe: Macropodus erythropterus

Paracheirodon innesi

Paracheirodon innesi sau mai simplu neonul face parte din topul preferintelor acvaristilor incepatori. Acesta este un peste de card si este nevoie de grupuri de cel putin 6 neoni, dar numarul acestora nu este o problema deoarece este recunoscut ca fiind un peste ce nu elimina foarte multe dejectii pentru simplul fapt ca este mic.

Citește mai departe: Paracheirodon innesi

Symphysodon discus

Symphysodon discus este unul dintre cei mai ravniti pesti de catre acvaristii din intreaga lume. Acestia impresioneaza prin forma, dar mai ales prin coloritul divers si deosebit.Din pacate insa pretul ridicat provenit din numarul scazut de crescatori, dificultatea de a-i reproduce si numarul mare de amatori de discusi duce la un pret foarte ridicat ceea ce face ca acest peste sa ramana la stadiul de vis pentru un simplu acvarist. Aceasta problema parea sa fie depasita insa inaintea revolutiei cand in tara, dar mai ales in zona Bucurestiului exista un numar atat de mare de persoane care se ocupau de reproducerea acestor pesti incat au ajuns la un pret modic fiind accesibil si unui acvarist de rand.

Citește mai departe: Symphysodon discus

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus saulosi este un peste foarte popular printre acvariile cu Cichlidae. Acesti pesti nu cresc foarte mari, dat atat femela cat si masculul au un colorit foarte frumos.La nastere ambele sexe sunt galbene, dar masculul isi schimba culoarea in albastru cand ajunge la maturitate sexuala. Femelele care isi cara icrele isi pot schimba si ele coloritul cu unul asemanator cu al masculului, probabil pentru a arata mai agresive si pentru a indeparta potentialele pericole pentru icre si pentru a putea depune in siguranta icrele.

Citește mai departe: Pseudotropheus saulosi

Danio rerio

Zona de origine: Estul subcontinentului Indian. In prezent specia este semnalata (fara a fi nativa) si in unele rauri din USA, Japonia, Columbia etc. Se pare ca a ajuns in apele acestor state pornind ... din acvarii.

Citește mai departe: Danio rerio

Crossocheilus siamensis

Crossocheilus siamensis este singurul mancator de alge ce mananca algele rosii. Acesta provine din apele curgatoare din imprejurimile Tailandei si a peninsulei Malay. Primul import european a fost consemnat in anul 1962, dar acesta a devenit celebru in anii '70, cand capacitatea acestuia de a consuma algele rosii a fost observata.

Citește mai departe: Crossocheilus siamensis

Barbus tetrazona

Barbus Tetrazona este unul dintre cei mai jucausi si activi pesti de acvariu ce are ca si caracteristica esentiala cele 4 dungi verticale negre asemanatoare celor de tigru. Inotatoarea dorsala si cele pectorale sunt oranj in timp ce celelalte inotatoare sunt o nuanta mult mai deschisa de orange.In ultimii ani, datorita inmultirii selective au fost obtinute numeroase variante diferentiate prin culoare, printre care se numara s: verde, negru, rosu si albino.

Citește mai departe: Barbus tetrazona

Danio margaritatus

Danio margaritatus sau Microrasbora sp “Galaxy” este un peste care face parte din familia Cyprinidaelor care provine din zona Myanmar. Coloritul foarte simplu care contrasteaza puternic cu plantele din acvariu si dimensiunea redusa a acestuia il face sa se preteze foarte bine la acvariile nano.

Citește mai departe: Danio margaritatus

Xiphophorus helleri

Xiphophorus helleri este un peste ce face parte din familia Poeciliidae, fiind popular in special printre acvaristii incepatori. Numele lor provine de la inotatoarea codala, care la mascul are partea inferioara iesita mult in exterior fiind asemanatoare ca forma cu o sabie. Forma corpului este asemanatoare cu cea a unui Guppy.

Citește mai departe: Xiphophorus helleri

Poecilia reticulata Guppy

Poecilia reticulata Guppy este unul dintre cei mai populari pesti ai acestui hobby. Majoritatea incepatorilor au pornit pe drumul acvaristicii cu cateva exemplare din acest superb peste. Din cauza infatisarii lui foarte colorate, dimensiunilor reduse si usurintei cu care se intretine si reproduce este foarte apreciat in lumea acvaristilor.

Citește mai departe: Poecilia reticulata Guppy

Otocinclus vestitus

Otocinclusii sunt o achizitie foarte buna pentru acvariul dumneavoastra, acestia fiind cei mai renumiti mancatori de alge din domeniul acvaristicii. Acestia vor consuma atat algele de pe frunzele plantelor, cat si algele ce s-au prins pe peretii acvariului sau pe decoruri. Totusi acest peste este unul foarte retras, avand nevoie de ascunzisuri pentru a se simti sigur. Fiind un peste sperios, nu este recomandat sa il pastrati in acvarii cu pesti agresivi sau cu pesti suficient de mari incat sa ii manance.

Citește mai departe: Otocinclus vestitus

Ancistrus dolichopterus

Ancistrus dolichopterus are nevoie de acvarii mari, foarte bine filtrate, iar lungimea minima a unui acvariu trebuie sa fie de 60 cm. Acest peste se adapteaza foarte usor la diferite tipuri de apa, dar trebuie evitata introducerea lor in acvarii cu apa alcalina. Ancistrus dolichopterus este un peste pasnic si poate fi introdus in acvarii cu diferite specii de pesti, fiind si foarte folositor deoarece se hraneste cu alge.

Citește mai departe: Ancistrus dolichopterus

Corydoras paleatus

Corydoras paleatus provine din America de Sud, de pe teritoriile Braziliei, Argentinei si ale Uruguay-ului.

Dimensiuni: la maturitate acest peste ajunge la 10 cm, dar se ajunge foarte greu la aceasta dimensiune, deoarece C. paleatus au o dezvoltare lenta si o durata de viata ridicata (10-15 ani)

Citește mai departe: Corydoras paleatus