Cardina japonica Amano shrimp

Crevetii Amano (Caridina multidentata) se numara printre cei mai populari creveti pentru acvariu, fiind depasiti ca si popularitate doar de crevetii Red Cherry. Denumirea de Amano Shrimp provine de la renumitul acvarist Takashi Amano care ii foloseste frecvent pe post de mancatori de alge in acvariile sale.

Totusi putina lume stie ca aceasta specie este foarte greu de reprodus si de fapt marea majoritate a crevetilor Amano care sunt comercializati provin din salbaticie. Unii acvaristi mai experimentati au reusit sa reproduca aceasta specie in captivitate, insa cazurile sunt destul de rare.

Cauzele mortii acestor creveti sunt multiple. Cel mai adesea acesti creveti mor din cauza stresului cauzat de conditiile de transport din salbaticie pana in acvariul dumneavoastra si de lipsa unei perioade de acomodare cu conditiile in care sunt pastrati. O alta cauza este lipsa hranei. Multi necunoscatori cred ca acesti creveti se descurca cu algele gasite prin acvariu si nu au nevoie de alta sursa de hrana. Acesti creveti trebuie hraniti (mai multe detalii la sectiunea Hranire).

Hranirea: puteti sa hraniti crevetii Amano ca si orice alta specie de creveti. Fiind creveti de dimensiuni mari acestia au nevoie de o sursa suplimentara de hrana pe langa algele din acvariu. Puteti sa ii hraniti cu orice: de la hrana speciala pentru creveti cu continut ridicat de alge si vegetale pana la spanac fiert, felii foarte subtiri de zucchini, dovleac sau castraveti. Este foarte important ca in cazul in care ii hraniti cu legumele mai sus amintite, feliile sa fie foarte subtiri si sa fie indepartate resturile in cel mult 24 de ore deoarece acestea vor incepe sa se mureze.

Reproducerea: Dificultatea reproducerii acestei specii este datorata faptului ca in stadiul larvar aceasta specie are nevoie de apa salmastra (apa cu o salinitate redusa). Multi acvaristi nestiind acest detaliu important, se mira de ce nu apar pui in acvariu in conditiile in care femela are burta plina de icre o perioada buna de timp. Din icrele crevetilor Amano ies larve care plutesc libere prin acvariu. Acest lucru ii deosebeste de alte specii de creveti care nasc pui in miniatura.

Am sa va prezint in cateva randuri etapele si conditiile care trebuie respectate pentru a putea reproduce aceasta specie. In primul rand aveti nevoie de un acvariu de 150l in care sa puneti crevetii maturi la reprodus. Ca si metoda de filtrare este recomandat buretele bolborositor. In privinta parametrilor apei este de dorit ca pH-ul sa fie cat mai aproape de neutru, iar temperatura sa fie de 24-25 C. Ca si hrana este recomandat sa folositi pelete si ocazional hrana cu un continut ridicat de alge. O alta sursa de hrana proaspata care trebuie asigurata sunt algele paroase care trebuie sa fie intr-o cantitate mai mare decat cea pe care pot sa o consume locatarii acvariului.

In scurt timp masculul se va urca pe ceafa femelei si procesul de reproducere incepe. In cateva zile se vor putea observa icrele in burta femelei. Unele carti de specialitate afirma ca la o singura depunere femela care 2000 de icre, dar unii acvaristi care au reusit sa reproduca aceasta specie afirma ca nu cara de obicei mai mult de 4-500 de icre. Acestea au o culoare asemanatoare cu cea a muschilor din acvariu, dar treptat se transforma intr-un crem aproape de alb. Timp de 5 saptamani femela va cara icrele pe care le va misca cat mai mult pentru a le oxigena si pentru a le proteja de ciuperci. Dupa aceste 5 saptamani, din icre vor iesi larvele care sunt phototactice (trag spre lumina). Astfel veti putea folosi o sursa de lumina spre care se vor indrepta toate larvele pentru a va inlesni operatia de mutare a larvelor in apa sarata.

ATENTIE!!!NU mutati femela in apa sarata inainte de a iesi larvele din icre. Chiar daca aceasta supravietuieste in ape cu o salinitate ridicata, icrele nu vor mai ecloza in apa sarata si din acestea nu vor mai iesi larvele.

Larvele nu au nevoie de un acvariu foarte mare, 10l fiind suficienti pentru o perioada indelungata de timp. In acest acvariu in care veti introduce larvele trebuie sa aveti o salinitate apropiata de 35ppm, orice valoare mai mica de 30ppm fiind periculoasa chiar daca unele carti recomanda cresterea larvelor intr-o apa cu salinitate de 17ppm. Temperatura este bine sa fie apropiata de 25C, temperaturi mai mari incetinind procesul de dezvoltare al larvelor. Totodata lumina trebuie lasata aprinsa non stop, fiind recomandata si aplicarea unui autocolant negru pe laterala mare din spate si pe fundul acvariului pentru a stimula larvele sa inoate. Un alt lucru important este aerarea acvariului care nu trebuie sa fie nici prea mare pentru ca va agita prea mult apa din acvariu, dar nici prea scazuta pentru ca se va forma acel biofilm la suprafata apei, iar larvele care nu au mai mult de 2mm se vor lipi de acel biofilm si vor muri.

Hranirea larvelor: cea mai dificila perioada este prima saptamana cand trebuie sa le asigurati o hrana cat mai fina ca sa o poata consuma. Se pare ca o solutie foarte eficienta este drojdia de bere. Adaugata in cantitati mici de 4-5 ori pe zi aceasta nu doar ca ofera o sursa de hrana ci si incurajeaza aparitia apei verzi care va va scapa de o parte din grijile hranirii acestor larve. Dupa cateva saptamani puteti sa incepeti sa ii hraniti chiar cu hrana speciala pentru crevetii si animalele marine pe care sa o maruntiti cat mai bine.

Nu este recomandat insa sa ii hraniti cu artemia care se dezvolta si ea in apa sarata. Desi crevetii vor consuma aceasta hrana, in scurt timp artemia va deveni prea mare pentru a putea fi consumata de acestia si va incepe sa se reproduca, larvele de artemia fiind intr-o permanenta concurenta cu crevetii pentru hrana.

Mutarea puilor in apa dulce: dupa 30-40 de zile, o mare parte din creveti au trecut de stadiul larvar si au o lungime de 6-7 mm. In mod normal la 50 de zile dupa eclozare se poate incepe mutarea lor in apa dulce. Incepeti doar cu cativa creveti de proba pentru a va asigura ca ii puteti muta pe toti in siguranta in acvariul cu apa dulce. Pentru o rata cat mai mare de succes este recomandat sa scadeti treptat salinitatea pana la valoarea de 17 ppm, iar apoi ii puteti muta in acvariul cu apa dulce. Doresc insa sa va atrag atentia ca aceste durate pot diferi de la caz la caz, cresterea crevetilor in conditii nepotrivite (salinitate prea scazuta, hrana insuficienta sau de proasta calitate, temperatura prea ridicata) marind aceste durate, chiar dublandu-le.