Crevetii Crystal Red

Printre cei mai populari creveti din acvaristica se numara cu certitudine si crevetii Crystal Red, uneori denumiti si Red Bee (albina rosie). Coloritul foarte frumos si faptul ca se cresc foarte usor sunt principalele motive pentru care aceasta specie de creveti este foarte cautata atat de crescatori cat si de incepatori.

Probabil ca din fotografii ati spune ca acesti creveti sunt doar niste Red Cherry cu pete albe, dar nu este asa. Tocmai acele dungi albe ce contrasteaza puternic cu dungile rosii il fac sa fie special si sa iasa in evidenta totodata. De-a lungul timpului s-a dezvoltat un sistem de clasificare a crevetilor Crystal Red, unele varietati fiind chiar foarte scumpe. Clasificarea acestor creveti este facuta in functie de numarul de dungi albe/rosii de pe corpul acestora si spatiul ocupat de acestea. Astfel un Crystal Red K10 ajunge sa coste undeva la 60 euro.

Fiind o specie de creveti destul de scumpa este recomandat sa incercati sa cresteti alte specii de creveti,mai ieftine inainte de a trece la crevetii Crystal Red, pentru a putea acumula cat mai multe informatii si pentru a pierde cat mai putini bani. Desi nu sunt extrem de pretentiosi, acestia au totusi nevoie de mai multa atentie decat alti creveti din clasa celor recomandati incepatorilor.

Istoric. Crevetii Crystal Red sunt de fapt o mutatie a Cardinia cantonensis (Crevetii Albina – dungi albe cu negre), o specie ce provine din imprejurimile Chinei. In 1996, Hisayasu Suzuki din Japonia a sesizat ca unul din crevetii sai albina avea dungi rosii in loc de cele negre. El a reprodus acesti creveti cu alti creveti “Albina” pentru a obtine cat mai multe varietati. Treptat si alti crescatori au selectat diferiti creveti Crystal Red pentru a-i reproduce si astfel s-a reusit intensificarea culorilor si obtinerea mai multor clase.

Parametrii apei. Crevetii Crystal Red prefera apa moale, usor acida. Ideal ar fi ca apa sa aiba un pH mai mic decat 7 si sa aiba duritatea 5. Temperatura apei nu trebuie sa depaseasca in niciun caz 27-28 C. Pentru a profita de coloritul splendid al acestei specii este bine ca parametrii apei sa se incadreze undeva la mijlocul extremelor prezentate mai jos deoarece prin atingerea acelor extreme, crevetii devin foarte stresati, pierzandu-si coloritul intens.

Dimorfism sexual: Diferentierea sexelor la crevetii Crystal Red poate fi facuta destul de greu in cazul juvenililor. Din momentul in care acestia au ajuns la maturitate, este destul de usor sa ii diferentiezi, femelele fiind mult mai mari decat masculii. Diferentele de colorit dintre cele doua sexe sunt destul de mici, iar o diferentiere a lor in functie de acest criteriu va poate induce in eroare. O alta diferenta intre cele doua sexe o constituie spatiul pe care il are femela la picioarele din spate, sub burta, unde este si locul in care va pastra icrele pana cand acestea vor ecloza.

Reproducerea. Crevetii Crystal Red nu sunt o specie atat de dificil de reprodus cum ar tinde multi sa creada. Se inmultesc la fel de usor ca si orice alti creveti din specia Cardinia, iar pentru a obtine cat mai multi creveti la fiecare depunere nu trebuie decat sa ii cresteti intr-o apa cu parametrii optimi

Puii proaspat iesiti din icre sunt colorati exact ca si parintii avand doar dimensini mult mai mici (1-2mm). Totusi clasarea lor nu poate fi facuta pana cand acestia nu cresc mai mari cand se pot observa mai bine dungile de pe corp si proportiile pe care le ocupa cele doua culori pe acesta.

Un mare dezavantaj al reproducerii selective pentru obtinerea unor clase cat mai mari si mai scumpe este faptul ca o data cu cresterea gradului creste si sensibilitatea crevetilor la conditiile din acvariu. Acest lucru ii face mult mai greu de crescut si implicit de reprodus.

Hranirea. Crevetii Crystal Red se hranesc la fel ca si ceilalti creveti mancatori de alge. Sursa principala de hrana o constituie algele din acvariu si hrana ce ramane de la pestii din acvariu. Ca si hrana speciala pentru ei este recomandata hrana bazata pe spirulina si clorela. De asemenea ii puteti hrani si cu morcovi fierti, castraveti sau dovlecei. Pentru a-i putea hrani cu aceste legume trebuie sa le taiati in felii cat mai subtiri , de preferat 1-2 mm maxim. Un alt lucru ce trebuie luat in seama in cazul hranirii crevetilor cu legume este ca acestea trebuie indepartate dupa cel mult 24 de ore deoarece acestea pot incepe sa se mureze si sa strice calitatea apei. La calitatea apei trebuie sa fiti atenti si in cazul hranirii cu hrana speciala pentru creveti deoarece multi crescatori sunt tentati sa ii hraneasca in exces, iar acest lucru duce la o stricare a apei. O apa cu un nivel ridicat de nitrati este periculoasa pentru crevetii Crystal Red, acestia fiind sensibili la acest parametru al apei.

Denumire: Crystal Red

Denumire stiintifica:Caridina cf. cantonensis sp. "Crystal Red"

Origine: Mutation of bee shrimp

Dimensiuni mascul/femela: 2.5cm / 3 cm

Temperatura: 18-27 °C

pH: pH 6.5 - 7.5

Reproducerea: rapida

Dificultate: mediu-dificil