Crevetii Brown Camo

Crevetii Brown Camo sunt o specie de creveti ce provine din insula Sulawesi, Indonesia. Dimensiunile acestor creveti sunt asemanatoare cu cele ale crevetilor Cardinali. La acesti creveti este foarte impresionant coloritul care oarecum compenseaza dimensiunile mici si sensibilitatea ridicata.Tocmai din cauza sensibilitatii este recomandat ca doar acvaristii cu experienta sa incerce sa creasca acesti creveti.

Parametrii apei: la fel ca in cazul altor creveti ce provin din lacurile din Sulawesi, si acesti creveti trebuie crescuti la o temperatura e minim 26C. Orice temperatura mai scazuta poate fi fatala pentru aceasta specie. Totodata este recomandat ca apa in care sunt crescuti crevetii “Brown Camo” sa aiba o duritate mai ridicata si un pH mai mare de 7.

Fiind foarte mici, acesti creveti pot fi crescuti si in acvarii mai mici. Se recomanda totusi un acvariu de macar 40l pentru a putea controla mai usor parametrii apei. Intr-un astfel de acvariu pot fi introdusi pana la 25-30 de creveti Brown Camo. Desi crevetii “Brown Camo” sunt mici in raport cu alte specii mai cunoscute gen Red Cherry, nu este recomandata suprapopularea acvariului deoarece acest lucru duce la stresarea lor.

Pentru a reproduce cat mai mult conditiile din biotopul lor natural puteti sa apelati la pietre cu forme cat mai neregulate si suprafete cu cat mai multe alge. Tot pentru a imita conditiile din natura, puteti sa folositi spartura de coral sau pietre calcaroase care vor creste duritatea apei la o valoare optima.

Hranirea: pentru a evita stricarea parametrilor apei este recomandat sa ii hraniti doar o data pe zi cu o cantitate de hrana pe care acesti creveti reusesc sa o consume in 2-3 ore maxim. Este cunoscut faptul ca de cele mai multe ori crevetii mor din cauza hranirii in exces sau din cauza parametrilor apei. Tineti cont ca acesti creveti ca si oricare altii sunt obisnuiti sa isi caute hrana in natura. Chiar daca nu ii veti hrani 2-3 zile, acestia isi vor gasi fara probleme mancare intr-un acvariu plantat. Unii acvaristi chiar apeleaza la aceasta metoda pentru a-i forta pe creveti sa consume hrana care nu a fost consumata de-a lungul timpului.

La fel ca si orice alti creveti si crevetii “Brown Camo” pot fi hraniti cu hrana speciala pentru creveti sau apa verde.

Aspectul: denumirea acestor creveti provine de la coloritul lor care ii ajuta sa se ascunda de potentialele pericole (camo – CAMOuflage). Coloritul crevetilor “Brown Camo” pare sa se vi dezvoltat pentru a-i ajuta sa se ascunda intre pietre si chiar prin acvariu. Intre cele doua sexe nu exista nicio diferenta evidenta din punct de vedere al coloritului sau al intensitatii acestuia.

Comportament: Crevetii “Brown Camo” nu sunt o specie timida deloc. Dimpotriva, acestora chiar le place sa se plimbe prin acvariu fara sa le fie frica daca va apropiati de acvariu. Un alt lucru care ii deosebeste de alte specii de creveti este acela ca acestia sunt destul de solitari nefiind nevoie sa ii cresteti in grupuri. Se pare ca aceasta siguranta si lipsa de timiditate provine si de la coloritul lor care ii ajuta sa se camufleze.

Dimorfismul sexual: diferentele dintre cele doua sexe sunt destul de greu de sesizat cu ochiul liber. Este aproape imposibil sa stabilesti sexul crevetilor “Brown Camo” deoarece regulile care se aplica la alte specii ( femela este mai mare decat masculul, iar coloritul acesteia este mai intens) nu sunt valabile si la aceasta specie.

Reproducerea: Crevetii “Brown Camo” nu sunt o specie foarte greu de reprodus, tot mai multi crescatori reusind sa reproduca aceasta specie in captivitate. Reproducerea acestor creveti se face in intregime in apa dulce, nefiind nevoie de apa sarata sau salmastra in nicio etapa a reproducerii. Femelele adulte cara icrele pana cand din acestea ies crevetii in miniatura. La o singura depunere o femela poate cara pana la 10-15 icre din care dupa 20-30 de zile ies crevetii.

Coloritul puilor de “Brown Camo” nu va avea multe lucruri in comun cu cel al parintilor. Va fi nevoie de macar o saptamana pentru a va putea da seama ca puii provin de la aceasta specie. Fiind foarte mici in momentul in care ies din icre, este imposibil sa afiseze coloritul pe care il afiseaza adultii.

Bibliografie: www.planetinverts.com