Crevetii Cardinal

Desi este o specie de creveti relativ noua in acest hobby, Crevetii Cardinali au devenit repede cei mai cautati creveti. Este incredibil sa vezi in fata ochilor aceasta specie de creveti ce au pe corpul rosiatic inchis o multime de puncte albe ce ies in evidenta datorita contrastului dintre cele doua culori.

Origine: Crevetii Cardinali traiesc in Sulawesi, Indonezia. Sulawesi este una din insulele care alcatuiesc Indonezia si care totodata adapostesc o multime de specii de nevertebrate de o frumusete rara. Interesant este faptul ca in aceste regiuni se descopera de la an la an diferite specii de creveti care impresioneaza pasionatii de acvaristica prin coloritul lor nemaipomenit.

Parametrii apei: la fel ca si majoritatea crevetilor Sulawesi, si crevetii Cardinali trebuie crescuti intr-o apa de minim 25C. Orice temperatura mai scazuta poate fi fatala pentru acesti creveti. Un alt lucru important pentru sanatatea acestor creveti il constituie duritatea si pH-ul apei care este de dorit sa depaseasca valoarea de 7.0.

Multi pasionati de acest hobby incearca sa reproduca cat mai mult conditiile din care provin acesti creveti prin folosirea unor roci foarte aspectuoase acoperite cu alge sau cu muschi. Cei ce se vor documenta despre conditiile din lacurile de pe aceasta insula vor sesiza ca acesti creveti se hranesc in special cu ceea ce se gaseste pe pietre si pe plantele scunde, tip gazon. Unii acvaristi folosesc chiar fragmente de corali pentru a creste duritatea apei sau nisip cat mai fin tot pentru a reproduce conditiile din natura.

Hranirea: Crevetii Cardinali pot fi hraniti la fel ca si orice alta specie de creveti. Cel mai recomandat este sa ii hraniti cu alge (spirulina, chlorella) sau cu hrana speciala pentru nevertebrate care de cele mai multe ori au un continut ridicat de alge. Un alt lucru sesizat de cei care cresc aceasta specie de creveti este acela ca acesti creveti vor veni mult mai repede la mancare in intuneric, iar din acest motiv este bine sa fie hraniti in special seara inainte de inchiderea luminilor.

Este recomandat sa hraniti crevetii Cardinali doar o data pe zi. Singurul lucru de care trebuie sa tineti cont cand ii hraniti este sa nu le dati mai multa hrana decat pot consuma in 2-3 ore maxim. Hrana in exces neconsumata si neaspirata la schimburile de apa afecteaza parametrii apei si implicit sanatatea crevetilor. Nu uitati ca in salbaticie acesti creveti sunt obisnuiti sa isi caute hrana si de aceea nu trebuie sa va ingrijorati daca timp de 2-3 zile nu le administrati hrana, acestia gasindu-si cu usurinta intr-un acvariu plantat si alte surse de hrana. Unii crescatori chiar nu isi hranesc crevetii timp de cateva zile pentru a-i lasa sa consume toata hrana neconsumata si pentru a pastra oarecum apa curata pentru mai mult timp.

Dimorfism sexual: ; in cazul Crevetilor Cardinali, diferenta dintre cele doua sexe este destul de greu, daca nu chiar imposibil de stabilit cu ochiul liber. Asta si pentru ca principiile valabile la o mare parte din creveti nu se aplica si la aceasta specie, masculii si femelele avand dimensiuni sensibil egale. Diferenta dintre cele doua sexe consta in faptul ca femela are sub carapace un spatiu in care isi tine icrele. Acest spatiu pentru icre poate fi vazut insa doar cu ajutorul unei lampi cu infrarosu.

Coloritul: culoarea crevetilor cardinali difera de la un rosu inchis la un rosu deschis. Spre deosebire de alte specii, culoarea lor nu este un semn al starii de sanatate sau al sexului acestora. Rosul care se afla pe intregul corp contrasteaza puternic cu punctele albe care uneori sunt inconjurate cu o linie albastra. Un alt lucru foarte interesant la aceasta specie sunt picioarele din fata care sunt albe si care ies foarte mult in evidenta in momentul in care crevetele se hraneste si isi misca aceste picioare foarte rapid.

Comportament. Crevetii Cardinali nu sunt deloc o specie timida. Ei se vor afla intr-o continua cautare a hranei fie pe substrat, fie pe pietrele cu alge. Nu este o specie deloc agresiva, tolerand foarte bine alti colocatari in acvariul lor. Unii crescatori au remarcat faptul ca acesti creveti se simt mult mai in siguranta si ies mult mai adesea la lumina cand in acvariul lor se afla si cativa melci Sulawesi. Ca si orice alta specie, si crevetii Cardinali par sa se simta in largul lor cand sunt inconjurati de mai multe lucruri specifice locului de unde provin.

Reproducerea: reproducerea acestei specii de creveti are loc in apa dulce, nicidecum sarata sau salmastra ca in cazul altor specii. Nu exista stadiu larvar, femelele carand icrele pana cand din acestea ies crevetii in miniatura. Se pare ca tot mai multi pasionati de acvaristica reusesc sa reproduca aceasta specie de creveti, ceea ce inseamna ca nu este o specie atat de greu de reprodus.

Femela cara de obicei intre 10-15 icre, din care dupa 20-30 de zile ies crevetii care sunt varianta in miniatura a adultilor. Acesti pui au culoarea specifica inca din acest stadiu. Daca li se ofera conditii optime, Crevetii Cardinali pot avea un ritm de dezvoltare asemanator cu cel al crevetilor Neocaridina.

Denumire: Creveti Cardinal

Scientific name: Caridina sp "Cardinal"

Origine: Indonezia

Dimensiune: 1.8 - 2.5 cm

Temperatura apei: 78 - 85 °F

pH: pH 7.0 - 8.5

Ritm de dezvoltare: lent

Temperament: neagresiv

Sursa: planetinvers.com