Crevetii Arlechin

Crevetii Arlechin ( Harlequin Shrimp) provin din Sulawesi, Indonezia si au un colorit foarte deosebit si unic in acelasi timp. Ca si dimensiuni crevetii “arlechin” sunt cei mai mici creveti descoperiti in Sulawesi pana in momentul de fata, la maturitate atingand in cele mai bune cazuri o lungime totala de 1.5 cm.

Parametrii apei: acesti creveti, ca si toti cei ce provin din Sulawesi, prefera o temperatura de 26C, dar tolereaza si ape a caror temperatura ajunge pana la 29C. De asemenea aceste nevertebrate trebuie crescute intr-o apa dura care sa aiba un pH cuprins intre 7.0 si 8.5.

Comportament: probabil ca si datorita dimensiunilor foarte mici, acest crevete este foarte fricos, preferand zonele umbroase din acvariu. Tocmai din aceasta cauza se ascund pe timpul zilei printre frunzele plantelor sau pe muschii unde gasesc totodata si hrana. Se pare totusi ca in acvariile in care se simt confortabil si care imita biotopul lor natural ies mult mai des la lumina.

Hranirea: acesti creveti simpatici pot fi hraniti ca si orice alti creveti, nefiind pretentiosi la mancare. Puteti sa ii hraniti cu hrana speciala pentru nevertebrate, cu spirulina, chlorella sau chiar cu apa verde daca aveti de unde sa o procurati. Fiind foarte fricosi, acesti creveti prefera sa consume hrana pe intuneric, pe timpul noptii, deoarece pe timpul zilei stau la adapostul oferit de plante si decoruri.

Dimorfism sexual: sexul acestor nevertebrate este edestul de greu de stabilit, nefiind cunoscute foarte bine diferentele dintre cele doua sexe. Unii acvaristi considera ca singura diferenta, si aceea destul de greu de sesizat, este marimea lor, femelele fiind mai mari.

Reproducerea: reproducerea crevetilor “arlechin” se face in apa dulce si nu sarata sau salmastra ca si in cazul altor specii de creveti. Nu este cunoscut intervalul la care acesti creveti pot depune din nou, dar un lucru cert este ca la o singura depunere ies doar 15 creveti. Puii nu trec prin stadiul larvar fiind inca din momentul din care ies din icre niste creveti in miniatura. Desi ies foarte putini creveti la o singura depunere, mai multi crescatori au reusit sa ii inmulteasca lucru ce certifica faptul ca nu sunt extrem de dificil de reprodus.

Denumire: Creveti Arlechin / Harlequin Shrimp

Denumire stiintifica: Caridina cf. spongicola

Origin: Lacul Danau, Towuti / Sulawesi

Familie: Atyoidea

Dimensiune masculi 16mm

Dimensiune femela 18mm

Temperatura: ca.28°C

pH: 7,0 - 8,5

KH: 2 - 7

GH: 4 - 14

Reproducere: medie

Bibliografie: www.planetinverts.com